Poruka veleposlanicima

Pejčinović Burić: Vrijeme da se Hrvatska ujedini oko vanjskopolitičkih ciljeva

25.08.2017 u 15:40

Bionic
Reading

Vrijeme je da se svi čimbenici hrvatske vanjske politike ponovo ujedine zbog aktualnih izazova i budućih zadaća, poručila je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić na Konferenciji veleposlanika, generalnih konzula i otpravnika poslova u Zagrebu

'Ove smo godine svečano obilježili 25 godina međunarodnog priznanja Hrvatske, a s nizom država obilježavamo i 25 godina uspostave diplomatskih odnosa', rekla je ministrica

'To je lijepa obljetnica i koristan trenutak da se okrenemo unaprijed i u ovom trenutku repozicioniramo Hrvatsku i dalje radimo na vanjskopolitičkom i europskom planu', istaknula je Pejčinović Burić pred veleposlanicima u zagrebačkom hotelu Sheratonu. 

Složena geopolitička i geostrateška situacija

Smatrajući kako današnja složena geopolitička i geostrateška situacija otvara mnoge nove teme, ministrica je diplomatima rekla kako je 'za Hrvatsku i prije bilo teških i izazovnih vremena', no da 'misli da je opet došao trenutak gdje ima mnogo izazova na unutarnjem i vanjskopolitičkom planu' pa će se od njih očekivati dodatni i jači angažman. 

  • +7
Konferencija veleposlanika, generalnih konzula i otpravnika poslova RH Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Istaknula je kako se pokazalo da se pojačanom sinergijom između svih sudionika vanjske politike u zemlji i diplomatske mreže u svijetu može postići bolji učinak vanjske politike i ukupnog hrvatskog vanjskog djelovanja, što se pokazalo u dosadašnjim najvećim uspjesima hrvatske diplomacije, od međunarodnog priznanja, do pristupanja u najvažnije organizacije poput Ujedinjenih naroda, NATO saveza i Europske unije

'Iznimna prilika da se ponovno udruže naše snage oko zajedničkog projekta' danas su pripreme za članstvo hrvatske u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), čime će se zaokružiti proces pristupanja u najvažnije svjetske institucije, te priprema za hrvatsko predsjedanje Europskim vijećem 2020. godine, naglasila je Pejčinović Burić. 

'Pokazali smo u prošlosti da kad imamo nešto važno za našu državu da to jako dobro odradimo', zaključila je ministrica. 

Ministar obrane Damir Krstičević na konferenciji je izjavio da Hrvatska gradi sustav koji je građanima u svakom trenutku spreman jamčiti sigurnost te da je potrebno preduhitriti one koji žele biti ispred hrvatskog sigurnosnog sustava.

'Gradimo sustav koji je građanima spreman jamčiti sigurnost'

'Gradimo sustav koji je građanima spreman u svakom trenutku jamčiti sigurnost  i koji može čvrsto odgovoriti na svaku ugrozu i opasnost. Moramo biti brž, jači, bolji i spremniji od onih koji žele biti ispred našeg sigurnosnog sustava', poručio je ministar obrane. 

Istaknuo je da je Hrvatska u srpnju nakon 15 godina dobila novu strategiju nacionalne sigurnosti te da paralelno radi na zakonu o domovinskoj sigurnosti koji je u Hrvatskom saboru prošao prvo čitanje.

Pored prirodnih prijetnji poput požara i poplava, ministar obrane osvrnuo se i na prijetnje terorizma, masovnih migracija stanovništva i hibridnog djelovanja.

'Ovi izazovi postaju sve kompleksniji i teže predvidljivi te očito jačaju isprepletenost i međuovisnost vanjske i unutarnje sigurnosti', ocijenio je Krstičević. Prema njegovim riječima, potrebno je usklađivanje dva temeljna alata vanjske politike: diplomacije i obrane.

Diplomacija i obrana

'Diplomacija je ta koja primarno vodi vanjsku politiku, a vojska je ta koja jača diplomaciju', kazao je Krstičević i izrazio zadovoljstvo povećanjem ulaganja u oružane snage u visini od devet posto. 

Na konferenciji je sudjelovao i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković koji je kazao da su konkretne zadaće Hrvatskog sabora, kada je u pitanju vanjska politika, ograničene na davanje mišljenja o postavljanju i opozivu šefova misija, sudjelovanje u europskom zakonodavnom postupku i potvrđivanje međunarodnih ugovora, a nadležna tijela koja se time bave su Odbor za europske poslove i Odbor za vanjske poslove.

'Osim tih ustavom određenih ovlasti Sabor sudjeluje u nizu međunarodnih aktivnosti', kazao je Jandroković i posebice istaknuo međuparlamentarnu suradnju unutar Europske unije. Dodao je i da parlamentarna diplomacija ima određenu ulogu u promicanju gospodarstva i energetske neovisnosti.