NISMO NAJBOLJI

Ovo je istina o kvaliteti mora na hrvatskim plažama, ispred nas Malta, Grčka...

29.05.2018 u 15:43

Bionic
Reading

Godišnje izvješće o kakvoći vode za kupanje, koje je u utorak objavila Europska agencija za okoliš, pokazuje da je 93,5 posto kupališta u Hrvatskoj tijekom prošle godine dobilo najvišu ocjenu 'izvrstan'

Svake godine uoči ljetnih godišnjih odmora Europska agencija za okoliš (EEA) objavljuje izvješće o kvaliteti kupališnih voda u zemljama članicama EU-a te u Albaniji i Švicarskoj.

Izvješće obuhvaća kupališta na moru, rijekama i jezerima. Sve države članice EU-a te Albanija i Švicarska prate svoja kupališta u skladu s odredbama revidirane EU-ove Direktive o vodi za kupanje. Prema propisima kvaliteta voda za kupanje razvrstava se kao 'izvrsna', 'dobra', 'zadovoljavajuća' ili 'loša', ovisno o utvrđenim razinama fekalnih bakterija.

Ako je voda ocijenjena 'lošom', država članica treba poduzeti određene mjere kao što su zabrana kupanja ili isticanje obavijesti u kojoj se kupanje ne preporučuje, pružanje informacija javnosti i primjerene korektivne mjere.

Gotova sva od 21.801 kupališta u kojima se pratila kakvoća vode tijekom prošle godine zadovoljavaju minimalne standarde o kvaliteti propisane pravilima EU-a. 'Europljani mogu biti ponosni na kakvoću vode u našim kupalištima. Ona je plod dobre suradnje i stalnog nadzora. Svi u tome imaju ulogu: industrija, lokalne vlasti te službe zajedno s građanima', izjavio je povjerenik Komisije za okoliš Karmenu Vella. Izvršni direktor EEA-e Hans Bruyninckx također je zadovoljan rezultatima, ali ističe da nema mjesta samopodnosti i da je potrebna stalna budnost.

  • +16
Najljepše plaže Dalmacije Izvor: Cropix / Autor: CROPIX, PIXSELL, Youtube, Wikimedia Commons

'Potrebna je stalna pozornost odgovornih da bi naša kupališta ostala čista', kaže Bruyninckx.

Ocjenu 'izvrstan' prošle je godine imalo 85 posto kupališa, nešto manje nego 2016. kada ih je bilo 85,5 posto.

Ocjenu 'zadovoljavajuće' kvalitete dobilo je 96 posto, također nešto manje u odnosu na prethodnu godinu, kada ih je bilo 96,3 posto. Razlozi za taj minimalni pad uglavnom se pripisuje ljetnim kišama te promjenama metodologije testiranja u Rumunjskoj i Švedskoj.

U pet zemalja više od 95 posto kupališta imalo je kakvoću vode s ocjenom izvrstan.

U Luksemburgu su sva kupališta dobila ocjenu izvrstan, na Malti je s takvom ocjenom njih 98,9 posto, na Cipru 97,3 posto, u Grčkoj 95,9 posto i Austriji 95,1 posto, a na šestom mjestu je Hrvatska s 93,5 posto. Sva kupališta u Hrvatskoj, Austriji, Belgiji, Cipru, Grčkoj, Latviji, Luksemburgu, Malti, Rumunjskoj, Sloveniji i Švicarskoj tijekom prošle godine dobila su ocjenu 'zadovoljavajuće' za kvalitetu vode.

Tri zemlje s najvećim brojem kupališta s 'lošom' kvalitetom vode su Italija (79 kupališta ili 1,4 posto), Francuska (80 kupališta ili 2,4 posto) te Španjolska (38 kupališta ili 1,7 posto).

Glavni su izvori onečišćenja otpadne vode te procjedne vode s farmi i poljoprivrednih zemljišta. To onečišćenje povećava se tijekom kišnih razdoblja i poplava zbog izlijevanja otpadnih voda i otjecanja onečišćenih drenažnih voda u rijeke i mora.