sankcije

Ovo će ih zaboljeti: I ruski dijamanti dolaze na crnu listu

14.11.2023 u 19:03

Bionic
Reading

Europska unija nastavlja uvoditi sankcije Rusiji kako bi obuzdala kremaljski ratni stroj koji nastoji raskomadati Ukrajinu. Nakon mjeseci pregovora na red bi konačno trebala doći zabrana dijamanata iz Rusije. Ta zemlja pokriva trećinu globalne potražnje za njima pa je jasno zašto postoje otpori tome

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell najavio je da bi Komisija ovaj tjedan trebala predložiti 12. paket sankcija protiv Rusije. Borrell je nakon sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a rekao da bi Komisija na svom sastanku u srijedu mogla odlučiti o tom prijedlogu i uputiti ga Vijeću EU-a na usvajanje.

'Novi paket uključivat će nove zabrane izvoza, između ostaloga, dijamanata, zatim nove korake za ograničavanje cijena nafte kako bi se smanjili prihodi koje Rusija ostvaruje od prodaje nafte te nove mjere protiv zaobilaženja sankcija', rekao je Borrell.

Međutim još uvijek je potrebno doraditi tehničke detalje u pogledu provedbe zabrane ruskih dijamanata na zapadnim tržištima, a oni predstavljaju 70 posto globalne potražnje za nakitom s ovim draguljima, navodi El Pais. Problem je u tome što je potrebno imati efikasan sustav za praćenje traga dragog kamenja, odnosno njegova porijekla, ili sankcije neće imati smisla. Mjera bi se trebala usredotočiti na neobrađene dragulje od jednog ili više karata.

Prema pisanju španjolskog medija, tim stručnjaka G7 posjetit će Belgiju ovaj tjedan kako bi analizirali prijedloge praćenja, koji jamče i dokumentiraju da drago kamenje ne stiže iz Rusije. Tim će se sastati s predstavnicima Europske komisije i posjetiti Antwerpen u Belgiji, povijesno srce trgovine neobrađenim dijamantima, te će razgovarati s predstavnicima tvrtki koje posluju u tom sektoru. Posjet koincidira sa sastankom ministara vanjskih poslova EU-a, a dolazi nakon što su stručnjaci obavili sličan put u Indiju, u kojoj se brusi i polira 90 posto neobrađenih dijamanata u svijetu.

  • +31
Ruski proizvođač dijamanata Alrosa Izvor: Profimedia / Autor: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Belgija je do sada bila glavni protivnik sankcioniranja ruske trgovine dragim kamenjem, što nije ni čudno kad kroz luku Antwerpen prođe 85 posto neobrađenih dijamanata u svijetu kako bi se brusili, polirali i plasirali na tržište. Procjenjuje se da za ruski državni konglomerat Alrosu, koji iskopava i trguje dijamantima, radi 30.000 Belgijanaca. Dijamanti Kremlju donose više od 3,7 milijardi eura godišnje.

Belgija sada podupire zabranu ruskih dijamanata, ali tvrdi da je potreban sustav praćenja koji ne šteti ostatku tržišta. Sadašnji sustav temelji se na dokumentima koji potvrđuju podrijetlo dragog kamenja, kao što je 'Kimberley proces', a njime se potvrđuje da se ne radi o krvavim dijamantima. Ali ti se dokumenti mogu mijenjati, a Belgija tvrdi da je potreban bolji sustav.

Belgijski premijer Alexander De Croo rekao je prije mjesec dana da je zabrana ruskih dijamanata 'sve bliža'. Međutim nakon što sankcije budu odobrene, mogli bi proći mjeseci prije nego što mjere stupe na snagu.

Sjedinjene Države - najveći potrošač dragulja za nakit - već su sankcionirale ruske dijamante (neobrađene i one brušene i polirane u Rusiji). Međutim mjera gotovo da nije pogodila trgovinu tim dragim kamenjem u Rusiji jer je navodno uspjela izbjeći američku zabranu i zaobići sankcije tako što ih je plasirala na tržište preko drugih zemalja i reklamirala drugo podrijetlo.

Neki od vodećih svjetskih prodavača dijamantnog nakita tvrde da nisu kupovali rusko drago kamenje od početka invazije na Ukrajinu, ali rupe u dokumentima koji dokazuju njihovo podrijetlo znače da se oni i dalje stavljaju na tržište, kažu diplomatski izvori upoznati s raspravom o europskim sankcijama. Sada je bitno osigurati da europska mjera ne sadrži te rupe.