rast će cijene

Ruski dijamanti sljedeći na meti sankcija? Moglo bi doći do globalnog poremećaja

12.05.2023 u 13:35

Bionic
Reading

Uskoro bi mogle biti uvedene sankcije na uvoz ruskih dijamanata. Hoće li Rusija i njih uspjeti zaobići ili će se zemlje na globalnoj razini odlučiti na taj korak? Sankcije bi u svakom slučaju mogle uzdrmati tržište nakita

U ožujku su čelnici SAD-a i EU-a rekli da Rusija nastavlja zarađivati milijarde dolara od trgovine dijamantima. EU je tako 2022. uvezao ruskih dijamanata u vrijednosti od oko 1,4 milijarde eura. Sedam veličanstvenih iz skupine G-7 želi provesti poprilično kompliciranu mjeru koja bi potencijalno mogla povećati cijene luksuzne robe. Naveliko se raspravlja o sankcijama na ruski izvoz dijamanata.

On je dosad uglavnom bio pošteđen međunarodnih sankcija uvedenih nakon invazije na Ukrajinu. Rusija je 2021. zaradila otprilike 4,7 milijardi dolara od izvoza dijamanata, čime je postala osmi svjetski izvoznik najvrjednije kristalizirane modifikacije elementa ugljika. Dijamanti se, između ostalog, koriste u stomatologiji te za proizvodnju računala i velikih bušilica.

Kako piše CNBC, zemlje koje ogromne količine dijamanata uvoze baš iz Rusije, poput Belgije, zalažu se za sankcije na globalnoj razini, a ne samo na razini Europske unije, kako bi se osiguralo to da bumerang-učinak sankcija pogodi sve njih na isti način.

Dijamanti Izvor: Profimedia / Autor: FORGET Patrick/SAGAPHOTO.COM / Alamy / Alamy / Profimedia

Rasprava zemalja članica G-7 traje već neko vrijeme jer postoji jasan rizik da bi Rusija jednostavno mogla preusmjeriti svoj izvoz u zemlje koje ne sudjeluju u sankcijama. Ako ih pak uspiju uvesti i provesti na način da se Rusiji oteža njihovo zaobilaženje, manje ruske robe na tržištu značilo bi porast cijena.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je u utorak 11. paket sankcija protiv Rusije, no nije spomenula da bi on mogao obuhvatiti dijamante. Dosadašnjih nekoliko paketa sankcija uglavnom je bilo usmjereno na rusku naftu, ugljen, banke, oligarhe i medije. Mnogi su skeptični prema sankcijama jer smatraju da nisu toliko oslabile Rusiju koliko su nanijele štete domaćem gospodarstvu.

EU je, kako je već spomenuto, 2022. uvezao ruskih dijamanata u vrijednosti od oko 1,4 milijarde eura, što je pad od 400 milijuna eura u odnosu na 2021. Alrosa, ruska nacionalna rudarska tvrtka, izvijestila je o prodaji neobrađenih i poliranih dijamanata u siječnju 2022. u iznosu od 325 milijuna dolara. Tada su spominjali veliku potražnju za tom robom.

U travnju prošle godine SAD je proširio prethodne sankcije Alrosi. Velika Britanija, Kanada i Novi Zeland donijeli su slične mjere protiv tog rudarskog giganta.