profesionalni političari

Ovisni o saborskim klupama: Furio Radin na izbore izlazi deveti put, a ovi iskusni kandidati još imaju šanse srušiti njegov rekord

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 23.06.2020 10:35
  • Objavljeno 17.06.2020 u 15:18

Božidar Kalmeta, Furio Radin, Željko Jovanović, Milorad Pupovac, Milanka Opačić

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell/ montaža: Neven Bučević

'Deveti i posljednji put' - tim je riječima zastupnik talijanske manjine Furio Radin najavio još jednu kandidaturu za Sabor. Radin, koji je u saborske klupe prvi put ušao još daleke 1992., najdugovječniji je saborski zastupnik, no ima još nekih koji su nekoliko puta ulazili u Sabor

Među onima koji su ušli u Sabor ranije od Radina je SDP-ov Željko Jovanović, a koji će na ovim izborima pokušati doći u Sabor s 10. mjesta liste Restart koalicije u 8. izbornoj jedinici.

Jovanović je naime bio zastupnik u prvom sazivu Sabora od 1990. do 1992. Sabor je tada bio organiziran trodomno, a kao kandidat Saveza socijalističke omladine Hrvatske izabran je u Vijeće udruženog rada Sabora Socijalističke Republike Hrvatske u izbornoj jedinici Rijeka IX.

Željko Jovanović bio je zastupnik u prvom sazivu Sabora od 1990. do 1992.

Željko Jovanović bio je zastupnik u prvom sazivu Sabora od 1990. do 1992.

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Nakon toga u Sabor je ponovno izabran od 2007., otkada redovno osvaja mandate. Hoće li mu to uspjeti i ovaj put, po svemu sudeći odlučit će preferencijalni glasovi.

Milanka Opačić

Milanka Opačić

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Među onima za koje se spekulira da se nalaze na listi, i to Bandićeve stranke, bivša je SDP-ovka Milanka Opačić. I ona je, poput Radina, u Sabor prvi put izabrana 1992., a nakon tog mandata na izbore ponovno izlazi tek 2000. Kako je bila na visokim funkcijama u SDP-u, njen ulazak u Sabor nikada nije bio upitan, no pitanje je hoće li joj to uspjeti i ovaj put bez podrške velike stranke, ali i s obzirom na to da je obilježena kao jedan od Bandićevih 'žetončića'.

Još u devedesetima u Saboru se prvi put pojavio i Božidar Kalmeta. On je 1995. došao kao zamjena za Josu Škaru, a koji je tada postao ministar.

Kalmeta je u Sabor uredno ulazio i 2000., 2003., 2007., 2011. te 2015., no 2016., opterećen aferama, odlučio se povući. Iako ga u prethodnom sazivu Sabora nije bilo, na nadolazećim izborima Kalmeta će pokušati ući s posljednjeg mjesta HDZ-ove liste u 9. izbornoj jedinici.

Iste godine kao i Kalmeta u Sabor prvi put ulazi Milorad Pupovac, no tada kao izabrani zastupnik Akcije socijaldemokrata Hrvatske. Pupovac će kao njihov zastupnik u Saboru provesti jedan mandat, no u sljedećem sazivu neće ga biti. U saborske klupe vraća se 2003. kao zastupnik SDSS-a i od tada je biran na svakim sljedećim izborima za Sabor.

Milorad Pupovac

Milorad Pupovac

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

U petom sazivu od 2003. u Saboru su pak prvi put birani HSU-ov Silvano Hrelja, ali i HDZ-ovi Josip Đakić, Branko Bačić i Gordan Jandroković. Sva četvorica bit će birana i na narednim parlamentarnim izborima, iako su Bačić i Jandroković jedno vrijeme zamijenili saborske klupe onima u ministarstvima. Novi mandat šesti put četvorka će tražiti i 5. srpnja i to s visokih pozicija - Jandroković kao prvi na HDZ-ovoj listi u 2. izbornoj jedinici, Bačić kao drugi na HDZ-ovoj listi u 10. izbornoj jedinici, Đakić kao drugi s HDZ-ove liste u 4. izbornoj jedinici te Hrelja s trećeg mjesta liste Restart koalicije u 8. izbornoj jedinici.

Prije 12 godina u saborske su klupe pak prvi put ušli neki od danas viđenijih stranačkih prvaka - od SDP-ovih Davora Bernardića, Arsena Bauka, Gordana Marasa, Branka Grčića do HDZ-ovih Garija Cappellija i Dražena Bošnjakovića, ali i bivšeg SDP-ovca Miranda Mrsića te Gorana Beusa Richembergha, tada HNS-ovca. Svi oni tražili su i dobili svoju šansu na idućim izborima i u narednim sazivima, a kandidati su i na izborima u srpnju.

  • +9
  • +6

9. saziv Hrvatskog sabora

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!