IZBORNA EKSKURZIJA

Ovako to izgleda u autobusu s Kerumom i Kosor

Bionic
Reading

Iz autobusa juriš na trg, penji se na binu, održi govor, predstavi kandidate s liste, nazad u autobus i za sljedeći grad… I tako pet do sedam puta na dan. HDZ-ova predizborna karavana u dva plava autobusa s velikim likom predsjednice stranke Jadranke Kosor jučer je kružila Splitsko dalmatinskom županijom, tj. desetom izbornom jedinicom. S HDZ-ovom karavanom u autobusu je bio i tportal

Iako se na predsjednici HDZ-a nakon gotovo dva tjedna kampanje koju su HDZ-ovci započeli vrativši se korijenima na stadionu NK Jarun vide znakovi umora, ostali HDZ-ovci u njezinom autobusu druga su priča. Naime, još uvijek aktualna premijerka i nositeljica kandidacijskih listi u svim izbornim jedinicama ne propušta predizborni skup ni u jednom gradu, dok se u HDZ-ovom plavom autobusu samo izmjenjuje 14 imena s liste u pojedinoj jedinici.

Prva postaja Omiš. Tek je deset ujutro. Noć su proveli u jednom splitskom hotelu, tako da su svi još svježi i dobre volje. Plavi autobus zaustavlja se u centru grada, iz njega izlazi Kosor te ostali kandidati, slijedi i logistika, glasnogovornik Vlade Mladen Pavić, predsjednica mladeži HDZ-a i predstojnica kabineta predsjednice Vlade Martina Banić, službeni fotograf…

Kerumu i Krstičeviću najglasniji pljesak

Svi znaju svoja zaduženja, uostalom, kao na traci Hrvatske gradove obilaze gotovo dva tjedna, mijenja se samo vrijeme, klimatski uvjeti i scenografija. 'Jadranka, Jadranka', čuje se s trga na kojem je postavljena bina koju krase fotografije Jadranke Kosor i Franje Tuđmana. Nekoliko stotina simpatizera stranke oboružano plavim šalovima i šuškavcima s logom HDZ-a, ali i znatiželjnika koji su se došli ogrepsti za rekvizite, dočekuje HDZ-ovce dok s razglasa odjekuju domoljubne budnice.

Nakon govora lokalnog HDZ-ovca na red dolazi predsjednica stranke. Razdragano mnoštvo ponovno skandira a isto se događa i tijekom njezinog govora kada spominje Franju Tuđmana, branitelje, mogućnost da se Hrvatska 'zacrveni'... 'Kažu mi: Jadranka, Jadro, ne daj se, nisi sama', prepričava Kosor poruke građana, na što mnoštvo ponovno oduševljeno skandira.

Slijedi čitanje kandidata s te liste. Iako je nositelj glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić, uvjerljivo najveće oduševljenje kod okupljenih, bilo da je riječ o Omišu, Makarskoj ili Imotskom dobiva splitski gradonačelnik Željko Kerum, a potom i umirovljeni general HV-a Damir Krstićević koji je drugi na listi. Šou koji je u ponedjeljak kulminirao na splitskim Prokurativama i pjevanjem Jadranki Kosor, Kerm je započeo još ujutro u Omišu demonstrativnim križanjem i pokazivanjem 'mišića' okupljenima.

Zakasnili na autobus

Kerum se toliko zadržao među mnoštvom da je HDZ-ov autobus bez njega krenuo dalje za Makarsku. Zapelo je još nekoliko HDZ-ovaca, koji su za busom jurili automobilom. Cijela situacija prilično podsjeća na maturalac, Mladen Pavić u busu prebrojava tko je stigao, tko fali i kaže da se do sada još nisu ovako rastepli. Naravno, do tada Kerum nije išao s njima, što sve objašnjava.

Iako je podne, kafići na makarskoj rivi ispunjeni su do posljednjeg stola, prekrasno je vrijeme, a uz kombinaciju zubatog sunca i mora i najgorljiviji gube motivaciju za rad. Slijedi gotovo isti scenarij kao u prethodnom gradu, motivacijski govor makarskog gradonačelnika u kojem ističe da je taj grad oduvijek bio hrvatski, čak i kada se u cijeloj Dalmaciji govorilo talijanskim jezikom, Makarani su pričali hrvatski. Na pozornicu stupa Jadranka Kosor.

Elementi govora jednaki su kao u Omišu i u desecima gradova koje je prethodno obišla, no u svakom gradu sadržaj govora je drukčiji, prilagođen. I tu progovara o braniteljima, Tuđmanu, Europskoj uniji te kako je hrvatsko pristupanje posljednja bitka Oluje. Osvrnula se i na činjenicu da neće biti izravnog sučeljavanja s predstavnicima Kukuriku koalicije jer se ona želi obračunati sa svom četvoricom predsjednika stranaka te koalicije, a ne samo sa Zoranom Milanovićem.

'Dečki, ajmo, vas četvorica i ja sama'

Predbacuje im neusklađene stavove o bitnim pitanjima poput MMF-a. 'Želim da sjednu preko puta mene, mogu i stajati ako žele, pa da vidim kako će objasniti, na primjer, najavu povlačenja tužbe za genocid protiv Srbije. Dečki, ajmo, vas četvorica i ja sama', bacila je rukavicu Kukuriku koaliciji. Tijekom svojih govora više se puta poziva na svoju žensku stranu. Tako je za vrijeme govora mahala djelatnicima obližnjeg hotela Biokovo koje su govor pratile s prozora hotela poručivši da će žene toga grada glasati za nju.

Angela Merkel stiže u Imotski?!

Boravak u Imotskome HDZ-ovci su u crkvi Sv. Frane gdje su je dočekali fratri na čelu s provincijalom fra Željkom Tolićem. Nakon kratke molitve, imotski su fratri ugostili premijerku na ručku u samostanu.

'Zažalit će sve ono popijeno piće i sve virtualne fotelje koje su već podijelili', rekla je komentirajući Kukuriku koaliciju Imoćanima i poručila im da će njemačku kancelarku Angelu Merkel pozvati u njihov grad.

'Mi Imoćani posebno volimo žene'

Činjenicu da je na čelu stranke žena koriste i njezine muške kolege. Tako je Ante Babić u kinu u Imotskom gdje se održavao predizborni skup premijerku nazvao 'ženom čvrstom kao stina' te dodao da nijedan muškarac ne bi izdržao to što ona izdržava. 'Mi Imoćani zato posebno volimo žene', dometnuo je Babić publici u koju je sačinjavalo 95 posto muškaraca.

Tijekom skupa u imotskom kinu voditelj je najavio i žensku klapu koja će izvesti pjesmu 'Na noge ustanite'. HDZ-ovci su se, ne sluteći da je riječ samo o naslovu pjesme, svi do jednog ustali. 'To je naziv pjesme, ne morate ustati', zavapio je voditelj, na što je publika uz salve smijeha poslušno sjela.

Pomirenje neprijatelja na HDZ-ovom maturalcu

Iako su na skupovima energični i glasni, atmosfera u autobusu prilično je mirna. Jadranka Kosor sjedi sama na prvom sjedalu točno iza vozača, slijede kandidati s liste dok je kraj autobusa rezerviran za logistiku a svom popratnom mašinerijom. Tišinu prekidaju tek razgovori putnika na mobitel. No, upravo je autobus i predizborni skupovi na kojima se zajedno moraju pojavljivati spojio donedavno nespojive splitske rivale: Dujomira Marasovića i Željka Keruma.

Do velikog pomirenja došlo je zbog zajedničkih interesa, a doznajemo da su njih dvojica zajedno u splitskom hotelu toga jutra zajedno pila kavu. U autobusu je Kerum sjedio i s ministrom kulture Jasenom Mesićem koji je odbio potvrditi Kerumovog kandidata za intendanta splitskog HNK Duška Mucala.

HDZ-ova karavana nastavila je za Solin i Split, da bi se potom u utorak zaputila na krajnji jug Hrvatske, u Dubrovnik. Kampanja završava u petak predizbornim skupom u Zagrebu, slijedi subotnja predizborna šutnja te dan velike odluke.