ključ je lovstvo

Ovako su na Agronomskom fakultetu u Zagrebu objasnili zašto bi dali počasni doktorat generalu Mladenu Markaču

01.04.2019 u 15:29

Bionic
Reading

Dekan Agronomije Zoran Grgić objasnio je zašto je Agronomski fakultet u Zagrebu pokrenuo proceduru dodjele počasnog doktorata umirovljenom generalu Hrvatske vojske Mladenu Markaču

'Prijedlog dodjele počasnog doktorata generalu Mladenu Markaču predstavlja vrednovanje njegova kvalificiranog doprinosa Fakultetu i Sveučilištu, posebice u području utemeljenja i razvoja rada znanstveno-nastavnog pokušališta Agronomskog fakulteta te provedbe diplomskog i pripreme poslijediplomskog specijalističkog studija iz područja lovstva, što je dalo posebnu širinu akademskim aktivnostima te sveukupnoj promociji rada i ugleda Agronomskog fakulteta i Sveučilišta u Zagrebu. Po odluci Fakultetskog vijeća, daljnje korake ćemo uskladiti s odgovarajućim službama Sveučilišta u Zagrebu', rekao je dekan Grgić za Srednju.hr.

Prema proceduri, prijedlog bi trebao biti upućen rektoru i Senatu Sveučilišta u Zagrebu, s prijedlogom osnivanja povjerenstva za provedbu postupka dodjele počasnog doktorata.

Fakultetsko vijeće Agronomskog fakulteta u Zagrebu na svojoj je siječanjskoj sjednici prihvatilo prijedlog za pokretanje postupka dodjele počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu Mladenu Markaču, umirovljenom generalu Hrvatske vojske. Prijedlog je podnio Zavod za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju Agronomskog fakulteta i prodekan, izv. prof. dr. sc. Nikica Šprem.

Umirovljeni general Mladen Markač, inače strastveni lovac, bivši je zapovjednik specijalnih redarstvenih jedinica MUP-a za Domovinskog rata. Haški sud protiv njega je podigao optužnicu 2004. Nepravomoćnom odlukom u prvostupanjskom procesu 2011. proglašen je krivim kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata i bila mu je određena kazna od 18 godina zatvora. U studenom 2012. oslobođen je svih optužbi pravomoćnom presudom i pušten na slobodu.