KROZ POLJA I ŠUME

Ovako će izgledati vožnja tramvajem do Zračne luke Zagreb

15.07.2015 u 22:32

  • +11

Tramvajem do nove Zračne luke

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Bionic
Reading

Tportalov fotoreporter Dražen Breitenfeld provezao se trasom buduće tramvajske linije koja bi trebala spojiti do 2019. godine Zagreb i novu Zračnu luku Zagreb. Tramvajem bi tako putnici, kroz polja i lijepe Turopoljske šume, stizali do aerodroma za samo 20 minuta

Prvi smo prošli trasom Bandićeve sanjane tramvajske linije koja će spojiti Zagreb i Veliku Goricu trasom od Kvaternikova trga, pa dalje Radničkom cestom preko Domovinskog mosta do nove Zračne luka Zagreb, za koju već postoji koridor.

Na prilazima i samom Domovinskom mostu već je napravljen, u duljini od dva i pol kilometra, i tzv. donji stroj i podloga je spremna za montiranje tračnica. Za naše prilike bitno je spomenuti da su duž cijelog puta od centra grada do novog aerodroma, riješeni svi imovinsko - pravni odnosi.

Tom projektu vrijednom 50 milijuna eura, koji je nedavno najavio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, sve to skupa daje šansu da se možda i realizira i to već do 2019. godine. Potrebno je napraviti još 1,5 kilometar ceste do Zračne luke, što će Hrvatske ceste napraviti već iduće godine.

Tako će cijela trasa duga devet kilometra biti spremna za izgradnju tramvajske pruge, devet novih stajališta, spoj s prugom kod Zvonimirove, Vukovarske, Savišća i nekoliko novih okretišta, te velike raskrsnice u naselju Pleso. Projekt bi se trebao financirati i sredstvima fondova EU-a, a njime se otvara i mogućnost dolaska tramvaja i do središta Velike Gorice.

Ne treba ni napominjati da će se tim putovanjem do Zračne luke, koje ne bi trebalo trajati duže od 20 minuta, otvoriti nove vizure istočnog dijela grada i Zagrebačke županije. Tako će tramvaj prolaziti i doslovce kroz polja i tik uz turopoljske šume, s lijepim pogledom na tok rijeke Save koja ovdje širokim koridorom ide prema Posavini.