detaljan program

Ovako će 5. kolovoza biti obilježena jubilarna godišnjica Oluje; u Kninu ove godine drugačije nego ranijih godina

31.07.2020 u 10:46

Bionic
Reading

Jubilarna 25. obljetnica Vojno-redarstvene akcije Oluja te Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja proslavit će se u drugačijim okolnostima nego do sada. Osim što je program izmijenjen zbog epidemije, ove godine u Kninu će prvi put biti predstavnik srpske nacionalne manjine - potpredsjednik Vlade Boris Milošević

Ministarstvo obrane objavilo je na svojim stranicama preliminarni program obilježavanja obljetnice Oluje u Kninu. Službeni program počinje 4. kolovoza završnom svečanosti obuke Središta za razvoj vođa 'Marko Babić' na Kninskoj tvrđavi.

Iste večeri na tvrđavi će biti tradicionalni prijem ratnih zapovjednika.

Program 5. kolovoza počinje već u sedam sati ujutro i to budnicama koje će na ulicama Knina izvoditi orkestar Oružanih snaga RH.

U 9.40 slijedi ceremonija dočeka predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH na Trgu dr. Ante Starčevića.

Zbog epidemioloških mjera na Kninskoj tvrđavi nalaze se samo sudionici programa. Svi uzvanici program s Kninske tvrđave prate preko videozida smještenog na Trgu dr. Ante Starčevića.

Između 9.43 i 10.15 događat će se sljedeće: zvonjava kninskih crkvenih zvona, kojom se simbolično obilježava ulazak pripadnika HV-a u Knin tijekom VRO-a Oluja, podizanje zastave Republike Hrvatske na Kninskoj tvrđavi, čitanje povjesnice VRO-a Oluja, ispaljivanje 25 počasnih plotuna, čitanje imena poginulih i nestalih pripadnika u VRO-u Oluja, minuta šutnje te prelet borbenog zrakoplova MiG 21.

Nakon toga nastavlja se program na Starčevićevu trgu: polaganje vijenca i paljenje svijeća na spomenik hrvatske pobjede Oluja 95, polaganje 25 crvenih ruža na spomenik hrvatske pobjede Oluja 95 u spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje u VRO-u Oluja te molitva odrješenja koju će predvoditi vojni ordinarij, msgr. Jure Bogdan.

  • +8
Uređenje Knina za proslavu 25. godišnjice VRO-a Oluja Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

Tada slijede prigodna obraćanja. Iz Vlade su ranije kazali kako će jedan od govornika biti i general Ante Gotovina. Govor bi prema protokolu trebao održati i predsjednik RH Zoran Milanović.

Nakon toga slijedi program Akrobatske grupe Krila Oluje.

U 11.30 održat će se sveta misa za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, a predvodit će je mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup.

Svečanost završava u 21 sat svečanim koncertom na Kninskoj tvrđavi bez uzvanika i publike, uz prijenos na HRT-u, nakon čega slijedi vatromet.