posebni savjetnik premijera

Kusić: Dolazak Miloševića u Knin skida stigmu da su Srbi protiv hrvatske države

31.07.2020 u 10:15

Bionic
Reading

Odlazak srpskih predstavnika na obljetnicu Oluje u Knin te hrvatskih u Grubore, kao i aktualna politička situacija u Hrvatskoj, bile su teme razgovora posebnog savjetnika premijera, akademika Zvonka Kusića za N1 televiziju

Odlazak potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića (SDSS) na obljetnicu Oluje te potpredsjednika Vlade Tome Medveda (HDZ) u Grubore akademik Zvonko Kusić nazvao je povijesnim događajem.

'Ipak bih rekao da je ovo povijesna stvar jer na neki način ovim činom, odlaskom potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, sama akcija Oluja i Domovinski rat dobivaju dodatni legitimitet, a i odlazak Medveda u Grubore daje legitimitet Oluji. 25 godina od Oluje važan je trenutak u hrvatskoj povijesti. Pobjede bez primirja nisu tako značajno obilježavane. Srpski predstavnici svojim dolaskom daju legitimitet i ojačavaju pobjedu u Domovinskom ratu, a u Gruborima se odaje pijetet žrtvama, što pokazuje veličinu pobjednika. Dolazak Miloševića u Knin skida stigmu da su Srbi protiv hrvatske države', rekao je Kusić za N1.

Kusić smatra kako u Kninu ne bi trebalo biti provokacija, no dodaje da neće svi odobravati promjene, ali vjeruje da će se društvo kretati u tom pravcu.

'Uvijek postoje planovi, ali i spontana reagiranja. Mislim da razum prevladava snažne emocije u društvu. Kada se napravi povijesni korak, uvijek ima nezadovoljnih', rekao je Kusić, a također smatra da kritike koje je predsjednik RH Zoran Milanović posljednjih dana upućivao Stožeru civilne zaštite, kao i zaoštravanje odnosa između predsjednika RH i premijera Andreja Plenkovića, nisu dobre.

'U 25 dana od izbora dogodilo se mnogo toga. Plenković je morao aktivno sudjelovati u svim procesima i nesuglasje između premijera i predsjednika ne bih tako ozbiljno shvaćao. Obično opozicija kritizira nekoga tko je na vlasti, u demokraciji se to smatra dobrim za korigiranje vlasti. No zadiranje u odluke Stožera nije dobro, oni donose odluke važne za naciju, a inzistiranje da rade protuustavno je loše - kako će građani slijediti upute ako čuju takve stvari. Nekada su upute Stožera zbunjujuće, ali se strategija mijenjala u svijetu, ali tvrdim da je kod nas Stožer odigrao jednu od najboljih uloga. Ovakve kritike na rad Stožera nisu dobre za društvo. Kako će pučanstvo poštovati odredbe kada postoji slika da je Stožer ispolitiziran? Da se Sabor bavi svakom situacijom, tehnički je nemoguće. Kritika Stožera, koja često zvuči logična, riješila bi se da se uvede izvanredno stanje i da se ništa ne događa. U demokraciji imate situacije koje su pogodne kritici', zaključuje Kusić.