REZULTATI ANKETE

Ovako bi čitatelji tportala presudili bećaru iz Valpova

Branimir Čolaković

Branimir Čolaković

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Čak 73 posto onih koji su pristupili anketi u kojoj smo čitatelje pitali je li folkloraš iz Valpova Branimir Čolaković trebao biti kažnjen zbog pjevanja uvredljivog bećarca policajki odgovorilo je 'ne'

Nakon što je u petak na valpovačkom sudu Branimir Čolaković osuđen zbog pjevanja vulgarnog bećarca policajki Mariji Ilčić javnost se polarizirala. Jedni su osudili postupak osuđenog Čolakovića, smatrajući da je riječ o teškom seksizmu i vrijeđanju policajke, dok su se drugi pitali dokle ide ograničavanje slobode govora te su presudu tumačili kao napad na tradiciju jer bećarac mora biti lascivan i provokativan.

U anketi nakon presude pitali smo vas: Je li bećar iz Valpova trebao biti kažnjen? Na to pitanje čak 73 posto od 6753 onih koji su pristupili glasanju odgovorilo je s 'ne'.

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: tportal

Podsjetimo, prema optužnici, Čolaković je kao član HKUD-a Valpovo 1905 u folklornoj povorci tijekom manifestacije 'Ljeto valpovačko' u lipnju 2015. policajki Iličić zapjevao bećarac teksta 'a joj mala, ti u plavoj bluzi, skini gaće pa mi se nag...' te se time ogriješio o ravnopravnost spolova i vrijeđao policajku.

U petak je proglašen krivim i određena mu je kazna od 2000 kuna. Čolaković je najavio žalbu na presudu i kazao: 'Razočaran sam, ovo uopće nisam očekivao. Moj odvjetnik će podnijeti žalbu. Bećarce ću i dalje pjevati, za to živim. Proste riječi neću izostavljati jer bećarac nije bećarac ako nije takav.'

  • +6
  • +3

Počelo ponovljeno suđenje Branimiru Čolakoviću zbog pjevanja bećarca policajki

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Prvom presudom iz studenog 2015. oslobođen je krivnje jer se, kako je smatrao valpovački sud, nije sa sigurnošću moglo utvrditi da se obratio upravo policajki Iličić. No tri godine kasnije Visoki prekršajni sud poništio je oslobađajuću presudu i vratio Čolakovića na sud.

On je na ponovljenom suđenju ostao pri svojoj obrani iz 2015., kada je izjavio kako nije pjevao policajki Iličić, nije ju poznavao te ju nije 'ni zamijetio u masi'.

Čitatelji tportala i u komentarima su izrazili svoje neslaganje s presudom, pa je tako Petrica Podbadalo pozvao KUD-ove da iduće godine upriliče tihi mimohod s transparentima 'Strah me zapjevati bećarac da ne zaradim prijavu'.

Nikolina Tokić-Vuko napisala je svoju verziju bećarca: 'Ej pravosuđe, sudi kriminalce, a na miru ostavi bećarce.'

No čuo se i glas manjine, pa je tako Marijan Alaniz napisao kako rezultati ankete dokazuju da društvo nije za demokraciju i ravnopravnost spolova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!