nakon sunca snijeg?

Ovaj listopad je ekstreman, no hoće li srušiti ove rekorde? Pogledajte koliko je u Osijeku izmjereno davne 1935.

22.10.2019 u 19:38

Bionic
Reading

Čuđenju ljetnim temperaturama u drugoj polovici listopada nema kraja. Gotovo ljetno vrijeme, izuzmemo li hladnija jutra, potrajat će još nekoliko dana. Topao zrak iz Afrike i Sredozemlja neko će nam vrijeme ostavljati dojam kasnog ljeta. Iako meteorolozi dok listopad još traje ne mogu donositi zaključke o ekstremima i rekordima, čini se da će ovaj mjesec ostati zabilježen u analima. Ipak, čini se da se vrućini bliži kraj, i to već sljedećeg tjedna. Neki već sramežljivo govore o snježnim pahuljama za blagdan Svih svetih

'Sigurno je to da će razdoblje od 12. do 26. listopada u dijelu Hrvatske i dulje biti među najtoplijima u povijesti mjerenja u ovom dijelu jeseni. Ponegdje vrlo vjerojatno čak i najtoplije! Čak i na zagrebačkom Griču, za koji podaci o najvišoj dnevnoj temperaturi zraka postoje još od 1881. godine. Srednja najviša temperatura zraka prošlih 10 dana bila je viša nego ove godine samo 2014., kada je iznosila 22,1 °C.

Ove godine samo je ponešto niža. Prognoze za nastavak ovoga tjedna upućuju na novi rekord, i po dugotrajnosti toplog razdoblja i po intenzitetu iznadprosječno visoke temperature. A neki dnevni rekordi već su pali - ove godine imali smo najtopliji listopadski dan na Griču, 20. i 21., a i još ponegdje u Hrvatskoj.

Zanimljivo je spomenuti kako je tako toplo - i još tako kasno u godini - bilo samo nekoliko puta u povijesti: na Griču je najtoplije poslije 20. listopada bilo 23. listopada 1971. - 27,6 °C te 26. listopada 1999. - 25,5 °C, a najkasnije i toplije 16. studenog 1963. - 25 °C', piše Zoran Vakula, HRT-ov prognostičar.

  • +14
Split: Toplu listopadsku nedjelju mnogi su iskoristili za kupanje i igranje picigina Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunovic / CROPIX

Ovo su listopadski ekstremi; u Osijeku 1935. preko 30 °C

Hoće li listopadski ekstremi biti srušeni, tek ćemo vidjeti. Za vas smo izvukli podatke za četiri najveća hrvatska grada - njihove prosječne listopadske temperature zraka, ali i povijesne maksimume.

U Osijeku je srednja temperatura zraka u listopadu 11,3 Celzijeva stupnja. Zasad apsolutni maksimum drži temperatura izmjerena 6. listopada davne 1935. godine, kad je u Osijeku izmjereno 30,5 Celzijevih stupnjeva. Najhladniji listopadski dan bio je 1920., kad je u tom gradu izmjereno -8,6 Celzijevih stupnjeva.

Temperaturni ekstremi u najvećim hrvatskim gradovima Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U Zagrebu je srednja listopadska temperatura zraka slična kao u Osijeku – 11,9 Celzijevih stupnjeva. Najviša temperatura zraka izmjerena je 23. listopada 1971. godine, 27,6 Celzijevih stupnjeva, dok je najniža listopadska temperatura bila također 30. listopada 1920., kad je u Zagrebu izmjereno -6 Celzijevih stupnjeva.

Srednja listopadska temperatura u Rijeci je 14,6 Celzijevih stupnjeva, a najtopliji listopadski dan bio je 1956., kad je 1. listopada izmjereno 28,8 Celzijevih stupnjeva, dok je 30. listopada 2012. bio najhladniji listopadski dan te je tada izmjereno -1,2 Celzijeva stupnja.

U Splitu je pak prosječna listopadska temperatura 17,1 Celzijev stupanj, a najtopliji dan u ovom mjesecu bio je 2. listopada 2011., kad je izmjereno 27,9 Celzijevih stupnjeva, dok je najhladniji splitski listopadski dan zabilježen 23. listopada 1972. godine, kad je u Splitu bilo tek 3,8 Celzijevih stupnjeva.

Unatoč iznadprosječnim temperaturama posljednjih dana, čini se da ćemo kraj mjeseca dočekati s temperaturama bližim prosjeku, ako ne i nižima.

O tome je na Twitteru progovorila meteorologinja RTL-a Dunja Mazzocco Drvar otkrivši da bi oko blagdana Svih svetih moglo biti i snijega.

Da bi sredinom sljedećeg tjedna na Učkoj moglo biti snijega, dao je naslutiti i IstraMet.