TRIBINA GRADONAČELNIKA

Ovaj hrvatski grad najveći je dobitnik ulaska u Schengen i eurozonu

13.09.2023 u 15:52

Bionic
Reading

Hrvatski gradovi su strukturno napredovali, a demografski nazadovali od ulaska u EU, rečeno je u srijedu na europskoj tribini u Zagrebu na kojoj su se okupili gradonačelnici nekoliko hrvatskih gradova

Europska komisija je, naime, prošlogodišnjim projektom "Gradimo Europu s lokalnim dionicima" započela promicanje europskih vrijednosti i politika na lokalnoj razini.

U projektu sudjeluje 17 hrvatskih gradova, a gradonačelnici Dubrovnika, Pule, Karlovca i Vrgorca osvrnuli su se na tribini u HND-u na postignuća toga projekta, ali i na napredak svojih jedinica lokalne samouprave od početka hrvatskog članstva u EU.

"Europski fondovi nisu loši, ali trebali bismo napredovati i bez oslanjanja na njih", kazao je karlovački gradonačelnik Damir Mandić, priznavši da obnova karlovačke Zvijezde ne bi bila moguća bez sredstava iz europskih fondova.

Postavio je i pitanje "što to Hrvatska daje Europi" i zaključio da su to pretežito visokoobrazovni ljudi koje bi trebalo nastojati zadržati u Hrvatskoj.

Mandić smatra da je građanima lakše percipirati važnost članstva u Europskoj uniji kroz projekte u lokalnim zajednicama. Dodao je da mlade treba bolje informirati o radu Europskog parlamenta i Komisije kako bi izlaznost na izborima bila veća.

Vrgorac je strukturno napredovao otvorivši vrtiće te izgradnjom prometa i industrijske zone, a demografski nazadovao, kazao je gradonačelnik tog grada Mile Herceg.

Ustvrdio je da stanovnicima manjih naselja treba omogućiti da žive kao u gradu te ih putem radionica uključiti u raspravu o lokalnim temama.

Projektom "Zaželi - prevencija institucionalizacije" vrijednim 100 milijuna eura, grad je pružio financijsku potporu osobama starijim od 65 godina i odraslim osobama s invaliditetom, kazao je Herceg.

Dubrovnik najveći dobitnik ulaska u Schengen i eurozonu

U posljednjih 10 godina izgradio se Pelješki most i obnovila Zračna luka Dubrovnik, otvorile su se nove škole i vrtići te se izgradio pročišćivač vode koji građanima omogućuje pitku vodu kroz cijelu godinu, kazao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

  • +21
Jeff Bezos i Lauren Sanchez u Dubrovniku Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Naglasio je da je donedavno velik udio tamošnjeg stanovništva tri mjeseca u godini ovisio o vatrogasnim cisternama zbog loše kvalitete vode u gradu i smatra da se zbog sudjelovanja u projektu među građanima proširio osjećaj europske pripadnosti.

Istaknuo je i da grad nastoji postati poželjna destinacija za digitalne nomade. "Mislim da je Dubrovnik ponajviše profitirao od ulaska u šengenski prostor i eurozonu", dodao je Franković.

"Cilj grada Pule jest očuvanje lokalnog identiteta uz prihvaćanje europskih vrijednosti", rekao je, pak, pulski gradonačelnik Filip Zoričić i dodao da stanovnici ionako Istre imaju europski način razmišljanja zbog uskih veza sa susjednom Italijom i Slovenijom.

Zelenu tranziciju i osvještavanje pripadnosti Mediteranu naveo je kao važne ciljeve grada i najavio da će Pula ponovno prijaviti svoj amfiteatar na natječaj za uvrštavanje na UNESCO-ov popis Svjetske baštine.

Izlaganju gradonačelnika prethodili su paneli iz medijske i digitalne perspektive koji su istaknuli važnost kontrole protoka dezinformacija te prednosti i mane korištenja umjetne inteligencije.

Raspravu je zaključio Marko Boko iz Ureda za komunikacije Europskog parlamenta predstavivši novu izbornu platformu Zajednoza.eu koja služi informiranju o nadolazećim izborima 2024.

Rasprava se u organizaciji predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj održala u Hrvatskom novinarskom društvu nakon praćenja prijenosa govora predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen o stanju Unije.