MLADI I STUKOVNA ZANIMANJA

Ova zanimanja se traže, a radnika nema

14.01.2014 u 09:09

Bionic
Reading

'Hoće svi na fakultet. Većinom bi svi bili menadžeri, a radnik nitko', poručuje jedan mesar. Na listi deficitarnih zanimanja su i elektro i vodoinstalateri, keramičari, krovopokrivači, kuhari, mesari. U skoroj budućnosti mogli bi ostati i bez zidara. Čini se da ni stipendije koje gradovi i općine nude nisu dovoljne da se učenike potakne na upis u strukovna zanimanja

Iako tek uči za autolakera, Igoru Brzaću, učeniku Obrtničko i industrijsko-graditeljske škole posla neće manjkati. 'Uvijek me zanimalo sve oko automobila i mislim da je u tome budućnost', rekao je Igor.
I u pravu je, jer u njegovoj struci nedostaje radne snage. Iako lakše dolaze do posla, sve je manje učenika koji se odlučuju za obrtnička zanimanja.

Obrtnička i industrijska graditeljska škola u Zagrebu, primjerice, ove godine nije upisala niti jednog učenika za zanimanje zidar. Prazne klupe ostale su i u Rijeci, Splitu, Osijeku. Za zidare - osnovno zanimanje u graditeljstvu u cijeloj Hrvatskoj upisano je manje od 20 učenika, piše Dnevnik.hr


Nedostaje i onih koji bi se bavili elektro i vodo instalacijama, keramičara, krovopokrivača, bravara, pa i mesara. Najbolje to znaju oni iz struke. 'Hoće svi na fakultet. Neće nitko u srednju školu, većinom bi svi bili menadžeri a radnik nitko', kaže mesar Dragan Jurjević.

Više pročitajte ovdje