KARAMARKO UOČI 1. SVIBNJA

'Ova vlast je lijeva samo kada plaši radnike'

28.04.2013 u 12:44

Bionic
Reading

Uoči prvosvibanjskog prosvjeda podrška sindikatima očekivano stiže i iz najveće oporbene stranke. 'Na praznik ćemo biti zabrinuti i tužni, jer je u 14 mjeseci izgubljeno 80, 100 tisuća radnih mjesta', izjavio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko

'Ne znam po čemu je ova Vlada lijeva koalicija, jer dokidaju prava radnika i jedino što znaju kao gospodarsku politiku je porezna presija', rekao je Karamarko.

'Ljevičari su jedino kad treba radnike, i ne samo njih, plašiti avetima prošlosti, spominjati crne košulje i slično. Mislim da je vrijeme da se tome kaže dosta. Moramo zaključiti da ovako naprosto više ne ide', konstatirao je šef HDZ-a.

Karamarko je prozvao Vladu da nije uspjela dovesti nijednu kvalitetnu investiciju. Ili je pokušala, a nije uspjela, što također smatra dokazom nesposobnosti. HDZ-ov zastupnik Domagoj Ivan Milošević posebno se osvrnuo na najavljeni 'New Deal' potpredsjednika Vlade Branka Grčića.

'Jedina smo zemlja koja petu godinu nije vidjela gospodarski rast u cijeloj Europi, ne samo EU. Dakle, ono što je ključ svega, ajmo to tako nazvati, je taj 'hrvatski New Deal'. On mora i može ne samo očuvati radna mjesta, može vratiti izgubljena i otvarati nova. Ali za takav 'hrvatski New Deal' treba i nova Vlada', jasan je Milošević.


Čestitajući predstojeći Praznik rada, Karamarko je, pak, poručio da će HDZ u svom programu raditi drugačije od aktualne vlasti.

'Prema tome, moram izraziti podršku radnicima koji će se u srijedu okupiti u velikom broju tražeći svoja prava. Vjerujemo da će i taj skup, kao što su i svi dosada bili dostojanstveni, biti mirni', zaključio je prvi čovjek HDZ-a.

HDZ-ov potpredsjednik Odbora za poduzetništvo Boris Kunst optužio je, pak, vladajuće za dokidanje prava zaposlenih u javnim službama. 'Vlada je svela socijalni dijalog na najnižu moguću razinu u posljednjih nekoliko godina', ocijenio je Kunst.

'Ova Vlada već godinu i pol provodi konzervativnu ideologiju thatcherizma, kojom ruši radnička prava u Hrvatskoj. I umjesto da razvijaju demokraciju, otkad su na vlasti uveli su demokraturu kojom derogiraju sva ona prava definirana kolektivnim ugovorima', ustvrdio je Kunst.

U jeku predkampanje za lokalne izbore Karamarko je primijetio da je očito počeo rat plakatima i još se jednom osvrnuo na sporne u Sisku. Rekao je da je njihovo skidanje u tijeku.

'Poruka je ispravna. Ona koju i treba slati HDZ - budimo uz demokršćanstvo, pustimo se ovog lažnog socijalizma, jer s njim u Europu sigurno ne možemo ući. Osobno, međutim, što se tiče estetike tog plakata, nisam zadovoljan', ponovio je Karamarko i podsjetio da je odluka prepuštena lokalnim organizacijama, ali i odgovornost. Na upit je li osobno od sisačkog ogranka tražio da uklone sporne plakate, predsjednik HDZ-a je odgovorio.

'Rekao sam da nismo zadovoljni s tim plakatima i sisački ogranak će smanjiti njihov broj na svim mjestima koje smo rezervirali. Tih plakata će biti sve manje i manje. A sad, pustite nama našu tehniku rada unutar stranke. Naravno da nije to došlo onako s neba', zaključio je prvi čovjek HDZ-a.