PROIZVODNJA ZNANJA

Otvorena nova tvornica na otoku Ugljanu

18.07.2012 u 08:18

Bionic
Reading

Od nedjelje 15. srpnja otok Ugljan je bogatiji za jednu tvornicu. U Preku je toga dana otvorena Ljetnoj tvornici znanosti koju čine znanstveno-obrazovne radionice namijenjene mladima od 9 do 18 godina.

Tvornica broji 11 polaznika, šest mentora, jednu organizatoricu i jednu edukatoricu, a osnova funkcija joj je kroz radionice omogućiti mladima da dođu u kontakt sa znanošću na njima prikladan i zabavan način. Svaka od radionica je zamišljena kao mali znanstveni projekt u kojem dvoje mentora vode grupu mladih i omogućavaju im da sami otkriju zanimljive stvari o svijetu koji ih okružuje.

Na takav način se motiviranoj djeci pruža mogućnost da kroz proces otkrivanja svijeta oko sebe u grupi vršnjaka postanu svjesni svojih intelektualnih sposobnosti. Radionice se održavaju u četiri mjesta Lijepe naše, a bave se različitim područjima, pa su tako sudionici mogli birati aktivnosti iz područja biologije, kemije, fizike, geofizike, matematike, psihologije, informatike i arhitekture.

Do 21. srpnja u Preku i Čakovcu te od 23. do 29. srpnja u Splitu i Samoboru izvodi se ukupno 33 različite radionice na kojima sudjeluje oko 160 djece i mladih te oko 60 mentora volontera koji su svoje radionice pripremali od siječnja ove godine. Unatoč tome što su radionice namijenjene polaznicima koji su se prijavili početkom lipnja, znatiželjni posjetitelji su dobrodošli i vrata su im širom otvorena, posebice zadnjeg dana Ljetne tvornice znanja, 21. srpnja s početkom u 11 sati, kada će se u OŠ Valentin Klarin održati mali znanstveni sajam na kojem će sudionici pokazati što su naučili i čime su se bavili kroz tjedan dana edukacije.