'TUMORI' KONAČNO PRORADILI

Otvorena nova Klinika sa starim namještajem

14.02.2012 u 13:37

Bionic
Reading

Kliniku za tumore u Zagrebu, vrijednu 130 milijuna kuna, za koju je prva lopata zakopana prije više od dva desetljeća, danas je svečano otvorio ministar zdravlja Rajko Ostojić. Iako je Klinika, prema njegovim riječima, završena još prije dvije godine zbog spora koji Ministarstvo još uvijek vodi s izvođačem radova Ingrom oko šest milijuna kuna, njezino otvorenje bilo je na čekanju

'Prije dvije godine, dva mjeseca i dva dana, Klinika je bila završena. Sve ambulante i laboratoriji su preseljeni, a u tijeku je preseljenje hospitalnog dijela. Od ponedjeljka će svih pet operacijskih sala biti u funkciji, što će se sasvim sigurno utjecati i na smanjenje lista čekanja', kazao je Ostojić.

Kako natječaj za novi namještaj još nije raspisan, u hospitalni dio prebačen je inventar iz starog dijela Klinike, a sve u svrhu što bolje skrbi o pacijentima.

'Bila je varijanta ili da čekamo tri, pet ili osam mjeseci dok inventar ne stigne ili da prebacimo stari. Odlučili smo se za drugu varijantu zbog pacijenata', naglasio je Ostojić.

Spor s Ingrom još uvijek nije riješen, a po svemu sudeći, spor će završiti na sudu.

'Svi obračuni još uvijek su u izradi. Ako bude prijepora, a očekujem da će ih biti, stvar će rješavati Upravni sud. Zasad je spor koncilijantno riješen', pojasnio je Ostojić kako to da je Ingra pristala dati ključeve bolnice.

Izuzev magnetne rezonance koja je morala biti smještena u stari dio klinike jer su mjerenja pokazala da bi njezin rad u novom krilu remetila blizina prolaska tramvaja kroz Ilicu, svi uređaji su sada smješteni u novoizgrađenom dijelu. Kroz bolnicu godišnje prođe 29 tisuća pacijenata, od čega 8.500 otpada na ležeće pacijente, obavi se tri tisuće kirurških zahvata, a najviše ih se odnosi na dojku (850).

Novost u Klinici bit će i savjetovalište za prehranu onkoloških bolesnika koji sve češće traže alternativne načine prehrane, koje suvremena medicina ne priznaje i smatra da je riječ o pseudoliječenju, pa na ovaj način žele pacijentima ponuditi pravu medicinsku potporu i po tom pitanju.

Upitan hoće li se smanjenje zdravstvenog proračuna za 730 milijuna kuna odraziti na dostupnost zdravstva, Ostojić je rekao da to ni u čemu neće smanjiti zdravstvenu uslugu, dodavši da je puno sredstava usmjereno upravo na javnozdravstvene akcije.