Sigurnosni stručnjak za tportal

'Otvorena je Pandorina kutija: Ako se aktiviraju ćelije terorista spavača, napadi su mogući bilo gdje'

03.01.2020 u 10:44

Bionic
Reading

Nakon što su Sjedinjenje Američke Države na čelu s Donaldom Trumpom likvidirale jednog od najvažnijih iranskih vojnih zapovjednika, generala Kasema Sulejmanija, svijet je stao. 'Da mi je prije Nove godine netko rekao da SAD sprema napad na tako visokopozicioniranu osobu, ne bih mu vjerovao. Eto, to se dogodilo', kaže za tportal Denis Avdagić, geopolitički analitičar i sigurnosni stručnjak

'Ova godina počinje dramatično i otvara Pandorinu kutiju onim što će se događati, a ovaj napad sasvim sigurno neće proći bez posljedica', rekao nam je Avdagić.

Kakav će protuudar iranska strana napraviti, nemoguće je reći i Avdagić se pita ima li u ovom trenutku u Iranu dovoljno ljudi koji će ostati hladne glave i koji neće krenuti u rat u Hormuškom tjesnacu ili Perzijskom zaljevu.

Naravno, gdje će, kada i kako udariti Iran, nije poznato, ali nema sumnje da je likvidacija generala Sulejmanija događaj koji neće samo promijeniti stanje na Bliskom istoku, nego ima potencijal promijeniti cijeli svijet.

Konkretno, kao prvu izglednu veliku promjenu Avdagić navodi poremećaje u svjetskom toku nafte. Potrebno je znati da su Iran i Saudijska Arabija prvi susjedi i veliki neprijatelji te da su pobunjenici iz Jemena, vjerojatno vođeni iranskom rukom, lani dronovima napali najveću saudijsku rafineriju.

  • +8
Kasem Sulejmani Izvor: Profimedia / Autor: SalamPix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

'Činjenica je da Iran nema snagu za izravnu konfrontaciju sa SAD-om, ali itekako ima snagu za asimetričnu konfrontaciju i može napraviti silne probleme diljem svijeta, ne samo na Bliskom istoku. Mogući su napadi na američke ambasade bilo gdje i ne bih isključio takve događaje ni u Južnoj Americi ni u Europi', kaže naš sugovornik te nastavlja:

'Ako se aktiviraju ćelije terorista spavača, bit će napada na američke diplomate i osoblje, a zna se da u takvim napadima stradavaju i kolateralne žrtve. Na žalost, kad čovjek o tome razmišlja, ne može isključiti nijedno mjesto kao potencijalnu metu.'

>>> Tko je Kasem Sulejmani? Dječak sa sela koji je postao moćniji od iranskog predsjednika

Avdagić smatra kako ćemo neko vrijeme osjećati nelagodu dok prolazimo pokraj američkih diplomatskih ispostava, sve dok ne vidimo u kojem smjeru će se ovaj kaos odvijati.

  • +25
Prosvjedi u Iranu nakon ubojstva Sulejmanija Izvor: EPA / Autor: ABEDIN TAHERKENAREH

'Sada je temeljno pitanje mogu li Iranci ostati hladne glave. Sulejmani je bio popularna osoba u njihovim tvrdolinijaškim krugovima, ali i izvan Irana. Kada smaknete takvu osobu, reperkusije mogu biti velike. Pitanje je i zašto je SAD ciljao njega i zašto baš sada. Treba i pogledati događaje u SAD-u, sve što se događalo oko Trumpa. Za njega je unutrašnji politički trenutak dobar za ovakvo nešto', zaključuje naš sugovornik.