BEZ PROMATRAČA

Otvorena birališta na predsjedničkim izborima u Turkmenistanu

12.02.2012 u 10:40

Bionic
Reading

Birači u Turkmenistanu, srednjoazijskoj zemlji, jednoj od najzatvorenijih u svijetu, u kojoj i nema prave oporbe, počeli su glasovati u nedjelju na predsjedničkim izborima na kojima najviše izgleda za pobjedu ima autoritarni predsjednik na odlasku Gurbanguli Berdimuhamedov

Birališta su se otvorila u 8 sati po mjesnom vremenu (4.00 sata po srednjoeuropskom), a zatvorit će se u 20 sati (16).

Gotovo tri milijuna birača pozvana su da glasuju u toj bivšoj sovjetskoj republici s oko pet milijuna stanovnika, bogatoj energetskim resursima.

Sedam kandidata se natječe s predsjednikom na odlasku, među kojima dvojica njegovih ministara, Jarmuhamet Orazgulijev (energetika) i Anageldi Jazmiradov (vodno gospodarstvo).

Uz njih, kandidati su još dvojica direktora državnih energetskih poduzeća, Kakageldi Abdiljajev i Gurbanmamet Molanijazov, direktor tvornice pamuka Saparmirat Batirov, zamjenik pokrajinskog guvernera Redžep Bazarov i direktor građevinske tvrtke Esenduri Gajipov.

Ti takozvani neovisni kandidati, s veoma sličnim izbornim programima, smatraju se tek statistima, jer predsjednik, koji je ujedno predsjednik vlade, nadzire sve poluge vlasti.

Zbog nepostojanja političke konkurencije OESS je odbio poslati promatračko izaslanstvo na te izbore čiji će rezultati biti poznati 15. veljače.