S NAJMODERNIJOM OPREMOM

Otvoren novi restoran za studente: Dnevno mogu pripremiti preko pet tisuća obroka

06.10.2025 u 13:40

Bionic
Reading

U sklopu Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, za sve studente u tom gradu je otvoren novi restoran "Stop". Iz Studentskog centra Split navode da je to njihov najveći ugostiteljski projekt te da je sve financirano njihovim vlastitim sredstvima

Novi restoran „Stop“, najveći ugostiteljski projekt Studentskog centra u Splitu vrijedan 2,2 milijuna eura, otvoren je u ponedjeljak u sklopu Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB).

Novi restoran prostire se na 1500 četvornih metara, s kapacitetom od 500 sjedećih mjesta, čime postaje najveći studentski restoran u gradu. Osim prostrane natkrivene terase, prostor se ističe ostakljenim dijelom u obliku polukruga, tzv. „akvarijem“, zamišljenim kao dnevni boravak za studente. Restoran „Stop“ zamišljen je kao više od mjesta za obrok, postaje prostor susreta, učenja, zajedništva i održivih navika, istaknuli su iz Studentskog centra Split.

Naglasak na održivost i ekologiji: "Najvažnija investicija u posljednih 65 godina"

Ravnatelj Studentskog centra Split Ivan Žižić istaknuo je da je riječ o najvažnijoj investiciji te ustanove u posljednjih 65 godina, koja je u cijelosti financirana vlastitim sredstvima.

„Restoran je opremljen najmodernijom kuhinjskom opremom nove generacije, koja omogućuje visoku učinkovitost, očuvanje nutritivnih vrijednosti i energetsku učinkovitost. Na dnevnoj razini može pripremiti više od 5000 obroka, a studenti na raspolaganju imaju dvije samoposlužne linije, jednu za tople obroke i drugu za brzu hranu i pekarske proizvode“, kazao je.

Poseban naglasak, dodao je, stavljen je na održivost i ekološku osviještenost. „Ovo je prvi restoran Studentskog centra koji ima integrirane pultove za razvrstavanje otpada, čime potičemo studente na odgovorno ponašanje prema okolišu i promičemo kulturu održivosti. Usporedimo li se s drugim gradovima, možemo reći da nudimo više i bolje, a to prepoznaju i naši studenti i svi gosti koji nas posjećuju“, zaključio je. Na važnost ulaganja u studentsku prehranu osvrnuo se i predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu Jerko Šarić te rekao da prema brojnim anketama, provedenima među studentima u Hrvatskoj, Split redovito ima najbolje studentske menze. "Vjerujemo da će se taj standard nastaviti i s ovim novim objektom", rekao je, ali i upozorio da je sustav studentske prehrane, kakav poznajemo, dugoročno teško održiv bez dodatne potpore. Apelirao je na resorno ministarstvo da poveća iznos subvencija kako bi se mogla zadržati visoka razina usluge.

Splitski rektor: "Visoko smo rangirani po kvaliteti potpore studentima"

Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, naglasio je važnost ulaganja u studentski standard i kvalitetu svakodnevnog života studenata.

„Svaki put kada posjetim studentske prostore, uvjerim se koliko je standard prehrane naših studenata na visokoj razini, što me posebno veseli. Uz centralni restoran, studenti mogu kvalitetno jesti i na Ekonomskom fakultetu te na ostalim lokacijama što im omogućuje cjelodnevne aktivnosti na Sveučilištu bez brige oko osnovnih potreba“, istaknuo je.

Dodao je da Sveučilište u Splitu bilježi kontinuirani rast i međunarodnu prepoznatljivost, što potvrđuju i najnoviji pokazatelji.

„Nalazimo se među 400 najinovativnijih sveučilišta u svijetu, točnije na 79. mjestu, a prvi smo u jednoj od kategorija koje ocjenjuju otvorenost i mobilnost studenata. Također, visoko smo rangirani po kvaliteti potpore studentima. Ove smo godine upisali sedam do osam posto više brucoša nego lani, više od 300 dodatnih studenata, što potvrđuje da je Split postao atraktivno i kvalitetno sveučilišno središte, i za studente iz Hrvatske i za one iz inozemstva“, rekao je Ljutić.