lakša potraga

SC Split napravio oglasnik samo za studente, osim stana preko njega mogu naći i cimere

22.09.2022 u 07:01

Bionic
Reading

Studentski centar Split napravio je svoj internetski oglasnik koji bi studentima trebao olakšati pronalazak stana za najam, ali i cimera. U Splitu kao turističkoj destinaciji je naime izrazito teško pronaći stan za najam, a studenata ima puno više nego mjesta u domovima

Studentski centar u Splitu odlučio je pomoći svojim studentima u pronalasku stana za najam pa su izbacili internetski oglasnik samo za njih. Naime, na Sveučilištu u Splitu studira 18 tisuća studenata, a studentski domovi Bruno Bušić, dr. Franjo Tuđman te Hostel Spinut nude samo nešto više od 1.200 kreveta. Pritom svake godine u prosjeku jednak broj studenata prijavljenih na natječaj za studentski dom, ostane bez mjesta u njemu. Stoga je za većinu studenata jedina opcija privatni smještaj koji je sve skuplji.

Kako kažu iz Studentskog centra studentima je u Splitu posebno teško naći stan jer je riječ o turističkom mjestu. 'Cijene najma stanova porasle su 20 posto što studente stavlja u nezgodnu poziciju. Naš oglasnik barem će malo sniziti te troškove najma jer najmodavci preko interneta mogu besplatno oglasiti stan bez plaćanja agencijske provizije', objašnjavaju iz SC-a Split.

Na taj način agencijsku proviziju ne moraju plaćati niti najmodavci niti studenti što bi trebalo sniziti troškove najma. Studentima koji ne dolaze iz Splita posebno će se svidjeti što ispod svakog oglasa piše udaljenost stana od kampusa, a pored stanova preko oglasnika možete tražiti i cimere.

Uz visoku cijenu najma, velik problem u Splitu je činjenica da većina studenata mora iseliti početkom turističke sezone, puno prije početka ljetnih ispitnih rokova. Kako objašnjavaju iz SC-a Split, nažalost nisu mogli utjecati na to hoće li se stanovi koji se oglašavaju preko njihova oglasa dati u dugoročan najam tijekom cijele godine ili neće.