sveučilište u splitu

Repovi 'svečane povelje' za Plenkovića: 'Nismo imali pojma da će se to dogoditi'

17.06.2024 u 13:55

Bionic
Reading

Rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić koncem prošlog tjedna je, na proslavi pedesetog rođendana ove institucije, premijeru Andreju Plenkoviću svečano uručio 'posebnu povelju'. Bio je to razdragan trenutak, no mnogi su - poput dekana nekih splitskih fakulteta - ostali neugodno iznenađeni jer nisu imali pojma da se tako nešto priprema

'Prethodno smo na sjednicama Senata raspravljali o uručenju plaketa izbornicima vaterpolske i nogometne reprezentacije Ivici Tucku i Zlatku Daliću te podržali taj potez, premda je i on rubnog karaktera jer se doprinos njih dvojice razvoju Sveučilišta ne može precizno izmjeriti, da budemo suzdržani. No o priznanju Plenkoviću nitko nas nije obavijestio', rekao je za tportal jedan od splitskih dekana.

Mediji su prošlog tjedna izvijestili o svečanosti održanoj u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu, gdje su Tucku, Daliću i Plenkoviću uručena ova priznanja, no uglavnom nisu vodili računa o razlikama u nijansama između 'plakete' i 'povelje'. O prvoj raspravlja Senat Sveučilišta, o drugoj odlučuje isključivo rektor Ljutić.

A on s premijerom ima i dalje rodbinske veze: njegova supruga i Plenkovićeva majka su rođakinje.

'Tek u petak smo doznali za taj potez i tek u petak smo, na samoj svečanoj sjednici, čuli Ljutićevo obrazloženje', prigovara sugovornik tportala.

'Nema sveučilišta u Hrvatskoj kojem predsjednik Vlade Andrej Plenković nije pomogao', poručio je između ostalog rektor Ljutić tom prilikom, a premijer nije mogao skriti osmijeh s lica dok je primao povelju. Čak je pozvao i na 'politički angažman'.

'Na čemu god smo surađivali u proteklim godinama, mislim da smo riješili uspješno, na zadovoljstvo Sveučilišta u Splitu. Druga poruka je studentima: splitsko Sveučilište je itekako kvalitetno, mislim da se može ostati u Splitu i steći kvalitetno obrazovanje i tako dati doprinos društvu. Moj savjet je što više znanstvenog angažmana, ali i političkog angažmana. Radite erga omnes (prema svima, op.a.), mislim da je to važno u današnjem društvu', poručio je Plenković.

Tportal je rektora Sveučilišta u Splitu Ljutića upitao kako je donesena odluka o dodjeli priznanja aktualnom premijeru.

'Povelju dodjeljuje sam rektor, ne Senat, a ja sam dao obrazloženje zašto ju je premijer Plenković zaslužio. Mnogi su mogli biti na njegovom mjestu, ali nisu, dok je aktualni premijer participirao u svemu dobrome što je na Sveučilištu napravljeno u mojih pet godina mandata', rekao nam je Ljutić.

'Gospoda Tucak i Dalić imala su važan utjecaj na razvoj sporta, naše sveučilište na koncu je dobilo i organizaciju Europskih sveučilišnih igara. A Andrej Plenković sudjelovao je u rješavanju naših financijskih problema, ali i u realizaciji svih velikih investicija, ama baš svakom pothvatu ovog sveučilišta. Baš svemu', objašnjava nam Ljutić.

Kako ispada, 'svečana povelja' još je i mali znak zahvalnosti.