kulturno naslijeđe

Otvoren Hrvatski centar koralja: 'Želimo pokazati od čega je nastao Zlarin'

01.06.2023 u 21:06

Bionic
Reading

Na otoku Zlarinu, danas je svečano otvoren Hrvatski centar koralja. Priča o najvažnijem kulturnom naslijeđu i najvećoj posebnosti otoka od sada je ispričana na jednom mjestu i dostupna je tijekom cijele godine

'Da oni koji izađu iz ovog postava izađu bogatiji za iskustvo Zlarina i za iskustvo znanja koje Zlarin ima u odnosu s morem', rekla je Ivana Katurić, suautorica postava. Ova interpretacija prošlosti za budućnost vrijedna je više od tri milijuna eura.

'Centar je već sada generirao nekoliko radnih mjesta, ali očekujemo i povećanje poslova i kroz druge aktivnosti koje će se kasnije razvijati', istaknula je Katarina Gregov, voditeljica Hrvatskog centra koralja Zlarin, za HRT.

Pritom je prioritet zaštita podmorja. Cilj je otok koralja postaviti i na kartu akademske zajednice. 'U kući Šare imamo smještajni kapacitet i brod koji je nabavljen u okviru EU projekta koji upravo ima služiti i znanstvenoj zajednici koji će svoje projekte istraživanja provoditi ovdje na otoku Zlarinu', kaže Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik.

Projekt dobrobit donosi i otočnoj zajednici. 'Zaposlenje lokalnog stanovništva, smještajni kapaciteti, produljenje turističke sezone. I razvoj Zlarina u nekom novom smjeru, rekla je Sineva Grabić, direktorica TZ Zlarin. Novi je ovo adut iz tvornice šibenskih europskih projekata, europskim novcem liječi se depopulacija otoka.

'Ovaj projekt je zapravo pokazatelj kako se naši otoci mogu razvijati u kontekstu toga da s jedne strane štitimo autentičnost prirodnog krajobraza, da ga promoviramo, a da opet na tome stvaramo jednu novu ekonomsku turističku dodanu vrijednost', istaknuo je Šime Erlić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

  • +17
Hrvatski centar koralja Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Zlarinjani su već u 15. stoljeću bili najpoznatiji lovci koralja. Znanje o vađenju prenosilo se naraštajima. 'To je najveće ulaganje u naše otoke. Centar koraljstva ima jedan osnovni cilj pokazati mladim ljudima od čega i zbog čega je nastao Zlarin', govori Željko Burić, gradonačelnik Šibenika. Interaktivnu riznicu zlarinske povijesti i tradicijske baštine posjetitelji mogu razgledati do 11. lipnja, a ulaz je besplatan.