KUĆNI LJUBIMCI

Otto je dobio drugu šansu, mnogi psi nisu: Donosimo podatke o pasminama koje su najčešće napadale ljude

19.04.2019 u 15:41

Bionic
Reading

Godišnje se u Hrvatskoj zabilježi tristotinjak napada pasa na ljude i druge pse. Dio pasa poput Otta, o kojem se posljednjih dana dosta pisalo, dobije drugu priliku. Dio ih se pak zbog nemogućnosti socijalizacije, neprihvaćanja ljudi i izrazite agresije mora usmrtiti. U nastavku donosimo niz podataka o broju napada i pasminama koje su najčešće napadale…

Trogodišnji pas Otto, pasmine Cane corso, koji je prošlog tjedna na zagrebačkom Ksaveru napao petoro ljudi, kao što smo već pisali, dobio je novu šansu.

Vlasnici su ga se morali odreći, smješten je u azilu u Dumovcu, bit će kastriran, u njegovu putovnicu upisat će se da se radi o opasnom psu te će ući u poseban program socijalizacije i školovanja, nakon čega će se znati što dalje s njim.

Za razliku od Otta, koji je dobio novu šansu, iako je i prije napada na Ksaveru imao zabilježen napad na ljude početkom ove godine, doznajemo iz Državnog inspektorata, pet pasa nije dobilo takvu šansu.

U 2018. godini program koji će morati proći Otto nije prošlo 19 pasa, a u 2017. njih osam. Svi su na kraju bili eutanazirani.

U slučajevima smrtnog ishoda napada psa na čovjeka, napominju u Inspektoratu, s takvim se psom postupa tako da se usmrćuje bez provedbe navedenog postupka.

Od početka ove godine na području cijele Hrvatske prijavljena su 74 napada pasa na ljude i druge pse, zabilježena su 104 ugriza, od čega 26 na druge pse, podneseno je deset prekršajnih prijava protiv vlasnika, a eutanazirano je pet životinja.

Pasmine čiji su napadi u prošle dvije godine bili najčešći Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Prošle godine zabilježeno je pak 347 napada, od čega 46 prema drugim psima, podneseno je 76 prekršajnih prijava, a 19 pasa moralo je biti usmrćeno.

U 2017. godini prijavljenih napada bilo je 328, od čega 42 na druge pse, podneseno je 69 prijava, a osam pasa je eutanazirano.

U dvije prethodne i od početka ove godine među napadačima ima različitih pasmina, od pudla, pekinezera, preko hrvatskog i belgijskog ovčara, pa do labradora. Pasmine koje se pojavljuju kao napadači u sve tri godine su: šarplaninac, bulterijer, Cane corso, rotvajler i njemački ovčar.

Iz Skloništa za nezbrinute pse Grada Zagreba u Dumovcu ističu da su kod njih prošle godine bila smještena 24 agresivna psa koji su bili oduzeti iz niza razloga.

'Tu su psi koji su sudjelovali u borbama, psi koji su napali druge životinje te psi koji su pokušali napasti ili napali čovjeka', napominje Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba, u čijem je sastavu sklonište u Dumovcu.

Dodaje kako je najveći broj agresivnih pasa bio pasmina bullterijer, Cane corso i rotvajler, ali da su zabilježili i križanca šarplaninca te dva križanca ovčara.

'Šesnaest je takvih pasa prošlo školovanje i položilo test socijalizacije te su uspješno udomljeni. Pritom veliku pažnju pridajemo odabiru udomitelja te njihovoj edukaciji kako nastaviti raditi s takvim psima. Osam ih je eutanazirano zbog izrazite agresije i neprihvaćanja ljudi. Ti su psi, nažalost, bili u takvom stanju da se uopće nisu mogli uključiti u školovanje', zaključio je Skok.