NAJDUŽI STVOR SVIJETA

Otrovni monstrum od 27 m ispuzao iz mora

08.06.2015 u 18:50

Bionic
Reading

Neobično sluzavo zeleno stvorenje dugo 27 metara koje je nedavno snimljeno kako plazi po obali na Tajvanu postalo je toliko popularno na internetu da je u samo par dana na YouTubeu pogledano gotovo 400.000 puta

Morskog crvolikog beskralježnjaka koji prema biolozima spada u vrpčare (Nemertea) pronašao je i snimio Wei Cheng Jian dok je lovio ribu u luci na području arhipelaga Penghu na Tajvanu. U jednom trenutku na snimci se vidi kako biće, koje su mnogi komentirali s neskrivenim gađenjem i užasom, izbacuje dugo, ružičasto rilce nalik na jezik. Vrpčari ga koriste za hvatanje plijena, a kod nekih se vrsta na vrhu nalazi otrovna bodlja. Izbacuje se stezanjem mišića, a nakon zabadanja u žrtvu kroz bodlju se ubrizga otrov amfiporin koji je po kemijskoj strukturi sličan nikotinu. Vrste koje nemaju otrovnu bodlju imaju dugačko i savitljivo rilo koje se omotava oko žrtve. Hrane se mekušcima i drugim beskralježnjacima. Obično žive u morima i u drugim vodama, ali i u vlažnim područjima na kopnu. Ima ih oko 1.200 vrsta i često su šarenih boja. Uglavnom su dugi do 20 cm, no najduži primjerak procijenjen je na oko 54 metra, što ga čini najdužim stvorenjem na svijetu.

Vrpčari imaju primitivne oči, osjetila za dodir po cijelom tijelu te osjetilo za prepoznavanje kemijskih tvari. Također imaju respiratorni sustav, živčani sustav sa složenim ganglijima umjesto mozga, sustav za razmnožavanje, krvožilni sustav i sustav izlučivanja. Krv im je uglavnom prozirna no može biti i zelena, narančasta, žuta i crvena. Dišu cijelom površinom tijela. Dvospolci su. U Sredozemnom moru živi oko 60 vrsta ovog koljena beskralježnjaka. Najčešće borave u šupljinama u kojima se mogu pronaći ostaci životinjskog i biljnog podrijetla. Neke manje vrste žive i u Jadranu.