POZIV NADLEŽNIMA

Otkud arsen u zraku na splitskim Brdima? Oglasila se Uprava Sjeverne luke

14.04.2023 u 23:24

Bionic
Reading

Direktor Sjeverne luke u Splitu Filip Rogošić u petak je priopćio kako se poduzimaju sve raspoložive mjere protiv prašenja i onečišćenja u sjeveroistočnom dijelu Splita

"Danas objavljeni rezultati drugog preliminarnog izvještaja o ispitivanju kvalitete zraka lebdećih čestica (LČ PM10) na splitskim Brdima s mjernih postaja Brda 1 i Brda 2 potvrdila su kako ne postoji prekoračenje vrijednosti nikla, već isključivo povremenih prekoračenja arsen", naveo je Rogošić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Pojasnio je kako je riječ o ukupno 7 od 30 dana mjerenja, kada su izmjerena prekoračenja graničnih vrijednosti na mjernoj stanici Brda 1 (i samo 1 dan na mjernoj stanici Brda 2).

Prosječna vrijednost količine arsena tijekom cijelog navedenog razdoblja ispitivanja je u granici dopuštenih srednjih godišnjih graničnih vrijednosti.

„Mi smo u ovom trenutku, kao javno prozvana strana, prvenstveno zainteresirani da se otkrije otkud povremeno arsen u zraku na mjernoj postaji Brda 1 i pozivamo nadležne institucije da istraže sve moguće izvore onečišćenja na sjeveroistoku Split", poručio je Rogošić.

Nedavno su stanovnici naselja Brda mirno prosvjedovali proti onečišćenja zraka, koje, po njima, dolazi iz Sjeverne luke.