bez komentara

Otkriveno tko je umirovljeni profesor kojeg studentice optužuju za seksualno zlostavljanje

09.02.2021 u 17:18

Bionic
Reading

Portal Telegram odlučio je ekskluzivno otkriti koji je profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na meti ozbiljnih optužbi studentica. Kako navode, riječ je o profesoru emeritusu dr.sc. Dragi Roksandiću, znanstveniku s Odsjeka za povijest koji se, unatoč upitima novinara, o optužbama nije oglasio četiri dana

Portal Telegram objavio je 29. siječnja dokumente koji dokazuju kako je rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras znao za pisanu izjavu kojom bivša studentica optužuje svog nekadašnjeg profesora za kontinuirano seksualno uznemiravanje. Rektor se na to oglušio i osobno je, koristeći svoju kvotu, tog profesora promovirao u počasno zvanje professor emeritus.

Telegramu su se potom javile još tri nekadašnje studentice Filozofskog fakulteta, tvrdeći kako su imale vrlo slična iskustva. Sve su prozvale istog profesora, iskazujući kako su ga prepoznale prema opisima zlostavljanja u tekstu. Njihove priče Telegram je također objavio, štiteći identitete svih aktera. Nakon toga, novinare je kontaktirala jedna bivša studentica iz Srbije, koja tvrdi kako je prozvani profesor i nju seksualno uznemiravao, i to dok je prije 20-ak godina predavao u ljetnoj školi u Subotici.

Rektor Boras priopćio je da mu se profesor očitovao o optužbama za zlostavljanje, te nakon tog očitovanja, utvrđenih činjenica i uvida u predočenu dokumentaciju nije našao 'uporišta ni opravdanja za pokretanje postupka'. U istom priopćenju, navodeći previše detalja o slučaju, ugrozio je anonimnost bivše studentice koja je dala spomenutu izjavu, na što je reagirala pravobraniteljica za ravnopravnost spolova opisujući rektorov potez kao nedopustiv.

'Rektor Boras, treba također naglasiti, u svom se priopćenju obrušio na studenticu koja je iznijela optužbe, spekulirajući o njezinim motivima i direktno je optužujući da laže. Time ju je, smatramo, dodatno traumatizirao i poslao poruku kako će sve eventualne žrtve seksualnog zlostavljanja na Sveučilištu koje on vodi ostati nezaštićene', piše Telegram.

Tjednik je nakon svega, vodeći se interesom javnosti, danas objavio identitet profesora kojeg pet studentica optužuje za zlostavljanje, a neke od njih pritom dostavile i pisanu potvrdu kako su svoje tvrdnje spremne ponoviti na sudu.

'Riječ je o uglednom znanstveniku s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Dragi Roksandiću. Profesoru Roksandiću ponudili smo prostor da iznese svoju stranu, no četiri dana ne odgovara na naše upite', navodi Telegram.

Taj profesor, prema pisanju Telegrama, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu bio je od 1990., kada je izabran za docenta na katedri za svjetsku povijest. Sedam godina kasnije postao je izvanredni profesor, 2003. redoviti, a 1. listopada 2000. imenovan je za pročelnikom Odsjeka za povijest i predstojnikom Zavoda za hrvatsku povijest.

Roksandić je umirovljen tijekom 2018., a godinu kasnije na Borasovu je inicijativu postao professor emeritus zagrebačkog sveučilišta. Optužbe koje su u Telegramu iznijele njegove nekadašnje studentice odnose se na navodne događaje i 20-ak godina unazad, a najrecentniji slučaj, prema tvrdnjama sugovornica, dogodio se u godinama pred njegovo umirovljenje.

Profesoru je Telegram poslao linkove na ispovijesti njegovih bivših studentica. Naznačili su mu da je svaka od njih, iznoseći optužbe, jasno adresirala upravo njega te, na kraju, zamolili za komentar, odnosno ponudili da iznese svoju stranu. Profesorov odgovor nisu zaprimili, iako su mu se javili još 5. veljače, odnosno četri dana prije objave teksta.