akademska samouprava

Na Filozofskom fakultetu traže da im se vrati pravo na izbor vlastitog čelnika

05.02.2021 u 18:01

Bionic
Reading

Članovi Fakultetskog vijeća i zaposleni Filozofskog fakulteta pozvali su tijela upravljanja Sveučilištem u Zagrebu da u najkraćem roku Filozofskom fakultetu vrate zakonom zajamčenu akademsku samoupravu, tj. pravo na samostalan izbor vlastitog čelnika

To se kaže u pismu koje je su u petak poslijepodne primili mediji, a koje je potpisano sa „članovi i zamjenici članova Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu“, a kao kontakt naveden jedan od kandidata na nedavnom izboru za dekana toga fakulteta Neven Jovanović.

U pismu se, uz ostalo, upozorava na, kako se ističe, nezakonitost i nestatutarnost djelovanja obnašatelja dužnosti dekana Miljenka Šimprage koji, kažu, nije više čelnik Filozofskog fakulteta jer mu nije prihvaćeno financijsko izviješće.

Ističe se da je "Uprava Filozofskog fakulteta", tijelo koje se ne spominje u Statutu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uputila poziv za izvanrednu sjednicu Fakultetskog vijeća 29. siječnja 2021., da bi se na njoj glasalo o "rutinskom izvješću, koje je izrađeno u sklopu administrativno-računovodstvenih obveza korisnika državnog proračuna", ali kažu da je mandat o.d. dekana prestao.

Obnašatelj dužnosti dekana radi sve osim onoga za što je navodno bio poslan da obavi na Filozofskom fakultetu, a to je izbor novog dekana. I u tom pogledu obnašatelj dužnosti dekana prekršio je statutarne i zakonske odredbe, što je jasno istaknuto u pravnom mišljenju Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je u četvrtak pravno tumačenje prema  kojem je o.d. dekana Miljenku Šimpragi prestao mandat temeljem odredbi Statuta fakulteta. Na to je u petak priopćenjem odgovorila Uprava Filozofskoga fakulteta u kojemu je prethodna tumačenja nazvala širenjem lažnih vijesti.