božinović apelira na građane

Otkriveno koliko je jutros zatraženo propusnica

21.12.2020 u 12:42

Bionic
Reading

Od jutros se granice na županijama mogu prelaziti samo s propusnicama, a na press konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite otkriveno je i koliko ih je zatraženo

'Danas od jutros do 10.15 je bilo nekih 1120 poziva, 5600 mailova, predano je 10.848 zahtjeva za propusnice, neki su riješeni neki su odbijeni, a još su neki u postupku', rekao je na press konferenciji Nacionalnog stožera Davor Božinović.

Podsjetimo, odluka o zabrani napuštanja županija, stupa na snagu 23. prosinca i traje do 8. siječnja. No ima nekih iznmki. Tako propusnice ne trebaju za putovanje između Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Božinović je otkrio da i stanovnici otoka Paga za putovanje s jedne strane otoka na drugu također ne trebaju propusnice. Podsjetimo, Pag je podijeljen između dvije županije.

'MUP je izdao posebne upute koje su precizne oko propusnica. Ovo nije odluka koja je donesena o propusnicama, nego odluka o zabrani kretanja, koja je epidemiološki opravdana u vrijeme blagdana, kada se očekivalo mnogo kretanja. Odlučili smo da je ovo rizično razdoblje i da bi se svi trebali suzdržati uobičajenih brojnih kontakata i putovanja. Svaka država na svoj način pokušava motivirati ljude, iako je ljudski i normalno, ali je sada riskantno i opasno ostvarivati tolike brojne kontakte', kazao je Božinović.

  • +6
Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic

'Postoje cijeli niz poslova koji rade u raznim djelatnostima, nužno za funkcioniranje. Postoji mogućnost da Ravnateljstvo civilne zaštite, ako nešto nije obuhvaćeno, svaki slučaj razmotri i donese odluku. Poanta je da se strpimo, ova odluka bi trebala trajati do 8. siječnja. Svi koji znaju da je nešto nužno i potrebno, znaju način na koji će Ravnateljstvo pristupiti njihovom zahtjevu. Nije poanta kako nešto izbjeći. Ako je struka procijenila da treba smanjiti putovanja, to treba prihvatiti, samo za nužnost putovanja. Privremeno, fokusirajmo se na ono što je stvarno bitno da bi i gospodarstvo u ovim uvjetima moglo funkcionirati. Sve su udruge poslodavaca preporučile da se ode na godišnje odmore, zato smo i ovu odluku donijeli do 8. siječnja, ne bi imalo smisla nekome reći da 22. prosinca mora doći na posao iz neke županije, a da mu zabranite prelazak i da mora tražiti dozvolu. O svemu smo vodili računa. Ravnateljstvo će pokriti sve slučajeve koje nismo predvidjeli. Ako postoji opravdan razlog, donijet ćemo odgovarajuću odluku', kazao je Božinović.

e-Propusnice Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj