REVOLUCIJA JE VEĆ TU

Otkriveni lijekovi koji značajno produljuju život

10.03.2015 u 11:13

Bionic
Reading

Američki su znanstvenici otkrili novu klasu lijekova koji jako usporavaju starenje, ublažavaju staračke bolesti, poboljšavaju funkcije srca i općenito produljuju zdrav život

Tim stručnjaka s The Scripps Research Institute (TSRI), Klinike Mayo i nekoliko drugih institucija nove je lijekove testirao na životinjskim modelima i ljudskim tkivima.

Prema rezultatima objavljenim u ponedjeljak u časopisu Aging Cell, novi medikamenti, nazvani senolitici, imaju izuzetno snažno djelovanje.

'Ovu studiju doživljavamo kao prvi korak u razvoju sigurnih tretmana koji bi pacijentima mogli produljiti zdrav život, njegovo ukupno trajanje ili liječiti bolesti i poremećaje povezane sa starenjem', rekao je profesor na TSRI-ju, dr. sc. Paul Robbins.

'Prototipovi ovih senolitičkih agensa više su nego dokazali sposobnost uklanjanja mnogostrukih karakteristika povezanih sa starenjem', rekao je James Kirkland iz Klinike Mayo i dodao: 'S vremenom će postati moguće odgoditi, spriječiti i ukloniti te čak obrnuti tijek brojnih kroničnih bolesti i to kao skupine umjesto svake zasebno.'

Kako funkcioniraju novi lijekovi?

Senescentne stanice koje su se prestale razmnožavati s godinama se nakupljaju i ubrzavaju proces starenja. Ranije studije pokazale su da se život bez bolesti kod miševa može produljiti kada se one uništavaju. Stručnjaci su stoga zaključili da bi lijekovi koji potiču smrt senescentnih stanica kod ljudi mogli imati golem potencijal.

No jedno od ključnih pitanja koje su trebali riješiti u ovoj studiji bilo je: kako pronaći i uništiti senescentne stanice, a da ne stradaju druge, zdrave.

Tim je pretpostavio da bi se senescentne stanice, slično stanicama raka, mogle opirati tzv. apoptozi, odnosno programiranoj smrti, razvojem posebnih sustava za preživljavanje.

Analize su potvrdile ovu pretpostavku, a znanstvenici su identificirali dva postojeća spoja koji su se pokazali učinkovitima: lijek za rak dasatinib, koji se prodaje pod nazivom Sprycel, i kvercetin, prirodni spoj koji se prodaje kao dodatak hrani, a djeluje kao antihistaminik i protuupalni lijek.

Kvercetina ima najviše u luku, jabukama, bobičastom voću, kupusnjačama, raznim sjemenkama, crnom čaju i crnom vinu.

Testiranja provedena na kulturama ljudskih stanica potvrdila su da ovi spojevi selektivno potiču smrt senescentnih stanica. Svaki od njih pokazao je svoje drugačije prednosti. Dasatinib je uklanjao senescentne progenitore ljudskih masnih stanica dok je kvercetin bio djelotvorniji protiv ljudskih endotelijalnih stanica u mozgu te matičnih stanica koštane srži kod miševa. Najveću učinkovitost pokazali su kada su korišteni zajedno.

U sljedećem koraku tim je istražio učinak lijekova na starenje miševa.

'U životinjskim modelima spojevi su poboljšali kardiovaskularne funkcije, izdržljivost tijekom tjelovježbe, smanjili su osteoporozu i krhkost kostiju te produljili životni vijek', rekla je Laura Niedernhofer sa Scripps Florida.

Kod starih miševa kardiovaskularne funkcije popravile su se već pet dana nakon uzimanja samo jedne doze tretmana. Jedna doza kombinacije lijekova poboljšala je izdržljivost životinja koje su bile oslabljene zračenjem kakvo se koristi u liječenju raka. Pozitivni efekti trajali su najmanje sedam mjeseci nakon konzumiranja lijekova.

Znanstvenici kažu da će rezultate trebati potvrditi u testiranjima na ljudima. Osim toga, moguće je da će lijekovi imati neke nuspojave, barem u dugoročnim terapijama. No smatraju da je novo otkriće važan korak te da će naći brojne primjene.