MONSTRUOZNO SVJEDOČANSTVO

Otkriveni dnevnici zloglasnog vođe SS-a Heinricha Himmlera

03.08.2016 u 10:55

Bionic
Reading

U nedavno pronađenim dnevnicima zapovjednika SS-a Heinricha Himmlera opisuje se svakodnevica jednog od glavnih organizatora Holokausta koji je u smrt poslao milijune Židova, prenosi u srijedu BBC

Njemački najtiražniji dnevni list Bild objavio je niz isječaka iz Himmlerovih ratnih dnevnika, koji su nedavno otkriveni u Rusiji, u kojima je ozloglašeni nacistički vođa opisivao detalje svoje svakodnevice.

Jedan dan, pisao je Himmler, bio je na masaži neposredno prije nego što je izdao zapovijed o pogubljenju deset Poljaka. I dopisao je da je uživao u obroku koji su pojeli u logoru Buchenwaldu.

Također je rekao SS-u da dresira pse koji bi mogli raskomadati ljude u koncentracijskom logoru Auschwitzu.

Povjesničari će iduće godine objaviti dnevnike kao knjigu, a bit će popraćena bilješkama.

Himmler je bio u elitnom krugu Adolfa Hitlera i nosio je službenu titulu 'Reichsfuehrer SS'. Zapovijedao je vodovima smrti koji su ubijali Židove, Poljake, sovjetske ratne zarobljenike, Rome i ostale koje su smatrali 'inferiornom rasom'.

Kad su savezničke snage 1945. napredovale prema Berlinu pokušao je pobjeći obučen u odoru običnog vojnika, no uhvatili su ga britanski vojnici.

Himmler (44) je izvršio samoubojstvo popivši kapsulu cijanida koju je nosio u zubu.   

Njegove dnevnike proučavao je Njemački povijesni institut u Moskvi. Znanstvenici su obuhvatili godine 1938., 1943., i 1944., a pronađeni su u arhivu ruskoga ministarstva obrane u Podolsku, gradu južno od Moskve.

Povjesničari su ranije obradili Himmlerove dnevnike iz 1941., 1942. i 1945. i donedavno nisu bili ni svjesni da jedan dnevnik nedostaje, navodi BBC.