traži se pomagač

Poznato je tko su žrtve terorističkog napada u Bruxellesu i kako su stradale

17.10.2023 u 17:23

Bionic
Reading

Žrtve terorističkog napada u ponedjeljak navečer u Bruxellesu su dvojica muškaraca u dobi od 70, odnosno 60 godina, a treća osoba, koja je teško ranjena i nalazi se u bolnici također je sedamedesetogodišnjak, objavili su belgijski mediji.

Belgijski mediji prenose priopćenje švedskog ministarstva vanjskih poslova u kojem se kaže da je 70-godišnji muškarac živio u okolici Stockholma, a 60-godišnjak je živio u inozemstvu. Kod njega je pronađena švicarska putovnica pa je moguće da je imao dvojno državljanstvo Švedske i Švicarske.

Oni su ubijeni u ponedjeljak navečer oko 19.15 u blizini trga Sainctelette u Bruxellesu. Bili su odjeveni u majice švedske nogometne ekipe, koja je sinoć igrala protiv Belgije. Mjesto napada je oko šest kilometara od stadiona na kojem se igrala utakmica i koja je prekinuta nakon prvog poluvremena.

Na njih je pucao tuniski državljanin Abdesalem L., koji je unatoč odluci o protjerivanju iz Belgije od prije dvije godine ilegalno boravio u zemlji.

Abdesalem L. je pratio žrtve koje su izišle iz taksija i onda otvorio vatru iz automatskog oružja. Treća, teško ranjena osoba, bio je vozač taksija, a napadač je pobjegao.

Uslijedila je potraga za njim i razina prijetnje sigurnosti u Bruxellesu podignuta je na najvišu razinu. U utorak ujutro nakon dojave jednog svjedoka, policija ga je locirala u blizini jednog kafića u briselskoj općini Schaerbeek. Policija je intervenirala oko 7.30 i u pucnjavi ustrijelila Abdesalema L. koji je nešto kasnije preminuo u bolnici.

Belgijski premijer Alexander De Croo u utorak popodne je izjavio da ne razumije kako je moguće da je osoba koja je dobila nekoliko naredbi da napusti teritorij i dalje mogla biti u Belgiji, a da ga obavještajne službe nisu pratile.

“On nije bio u centru za azilante, bio je u Bruxellesu, bez adrese, a službe ga nisu mogle pratiti. To je je jedno od velikih pitanja na koja želim odgovor ovo popodne”, izjavio je De Croo.

Belgijsko državno odvjetništvo, koje je u ponedjeljak navečer objavilo da ne vidi vezu između ovog napada i sukoba Izraela i Hamasa u Gazi, u utorak više ne isključuje tu mogućnost.

  • +5
Pucnjava u Belgiji Izvor: Profimedia / Autor: NICOLAS BARAS / AFP / Profimedia

U međuvremenu je otkriveno da je Abdesalem L. na društvenim mrežama dijelo više poruka potpore palestinskom narodu, tako da je moguće da je sukob na Bliskom istoku imao određenu ulogu. “Međutim, daljnja istraga trebala bi utvrditi koji su točno bili motivi počinitelja terorističkog napada”, navodi belgijsko državno odvjetništvo.

Švedski premijer Ulf Kristersson izjavio je na konferenciji za novinare u Stockholmu da je sinoć razgovarao s belgijskom kolegom, koji mu je rekao da je riječ o terorističkom napadu uperenom protiv Švedske i švedskih građana. Kristersson je također rekao da je osumnjičeni terorist povremeno boravio u Švedskoj.

Premijer Alexander De Croo objavio je na društvenoj mreži X da je pozvao švedskog kolegu Kristerssona da u srijedu dođe u Bruxelles na komemoraciju žrtvama i odavanje počasti policijskim službama.