PAKET REFORMI

Otkrivene nove mjere EU-a za poticanje legalne migracije, uključujući 'bazen talenata': Trebaju nam zbog manjka radne snage

28.04.2022 u 10:32

Bionic
Reading

Europska komisija predložila je u srijedu novi paket mjera za jačanje pristupa legalnoj migraciji, nakon što je od početka ruske invazije na Ukrajinu na teritorij Europske unije ušlo oko pet milijuna ukrajinskih izbjeglica

Cilj nije samo osigurati jednostavnije i legalne putove za migrante te smanjiti ilegalnu migraciju, već i riješiti nedostatak radne snage, posebno u sektorima kao što je zdravstvo. Što se tiče Ukrajinaca koji su došli u EU, a kojima je Unija privremeno dala puna prava, prijedlog Komisije uključuje pilot-projekt samo za njih. Predstavljajući nove mjere na konferenciji za novinare, povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson rekla je da godišnje u Uniju prosječno stigne između dva i pol do tri milijuna legalnih migranata u usporedbi sa 150.000 - 200.000 njih koji dolaze neregularno, izvijestio je Politico.

Kazala je da migranti trebaju Uniji zbog nedostatka radne snage u mnogim sektorima. Primjerice, u sektoru dugotrajne skrbi očekuje se da će se do 2030. otvoriti do sedam milijuna radnih mjesta za zdravstvene djelatnike i djelatnike za njegu. Prijedlog ima cilj reformirati dva dijela postojećeg zakonodavstva. Prva promjena odnosi se na jedinstvenu dozvolu koja migrantima omogućuje rad i boravak. Postupak za dobivanje ove dozvole bit će pojednostavljen i skraćen, rekla je Komisija, jer vremenska kašnjenja mogu odvratiti poslodavce od međunarodnog zapošljavanja.

  • +3
Tečaj hrvatskog jezika za raseljene osobe iz Ukrajine u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

Druga reforma odnosi se na Direktivu o dugotrajnom boravku. Do sada je to nedovoljno korišteno, a novi prijedlog omogućio bi državljanima izvan EU-a da akumuliraju razdoblja boravka u različitim državama članicama kako bi ispunili kriterij petogodišnjeg boravka potreban za dugoročni ostanak, kao i da bi se unaprijedilo pravo na spajanje obitelji. Plan Komisije također uključuje uspostavu tzv. bazena talenata, platforme na razini EU-a za povezivanje poslodavaca s ljudima koji imaju vještine što ih ne mogu pronaći na lokalnom tržištu rada.

Također predviđa pilot-program EU Talent Pool samo za Ukrajince. Postoje i planovi za pokretanje 'partnerstva za talente' sa zemljama koje nisu članice EU-a kako bi se poboljšao pristup poslu i osposobljavanju, u pokušaju da se spriječi krijumčarenje i poboljša suradnja sa zemljama na povratku i readmisiji onih koji su ilegalnodošli. Prva takva partnerstva planirana su sa sjevernoafričkim zemljama, posebice Marokom, Tunisom i Egiptom, do kraja godine, piše Politico.