ISPITANO 13 OD 15 PRIVEDENIH

Otkrivena veza uhićenih u USKOK-u s pljačkom policije?

08.04.2016 u 19:57

  • +3

Privođenje uhićenih zbog sumnje na pranje novca

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

Novac koji je otuđen u pljački prostorija kriminalističke policije u Heinzelovoj ulici dio je zaplijenjenog iznosa 17 osumnjičenika za pranje novca, privedenih u USKOK tijekom dana, neslužbeno doznaje N1 televizija. U međuvremenu, tijekom petka USKOK je objavio priopćenje u kojem se navodi da je ispitano 13 od 15 osumnjičenika koje se sumnjiči za niz koruptivnih djela, među kojima je pranje 638 milijuna kuna

Iz izvora bliskih istrazi doznaje se da je suma od 250.000 eura dio plijena velikog čak 638 milijuna kuna, koliko su osumnjičenici zaradili od fiktivnih poslova naručivanih od suradnika iz Italije, javlja N1 televizija. Zasad nije ni potvrđeno ni demantirano da se, kao što se pisalo u medijima, radi o novcu peruanskih narkokartela, niti je li i zlato ukradeno u Heinzelovoj zaplijenjeno od ovih osumnjičenika, premda među njima ima osoba koje su se bavile otkupom zlata.

Jednog od njih, Antu Galu, brani odvjetnik Mate Matić, a razgovarao je s novinarima prije nego se upoznao s klijentom te im je kazao kako mu je poznato da je pretres prostorija koje se povezuju s njim rađen u odsutnosti njegovog klijenta. Poslije izlaska iz USKOK-a Matić je kazao kako se njegov klijent aktivno branio i poricao krivnju. Tvrdi kako istražitelji govore o milijunskim iznosima, ali i da nemaju dokumentaciju. Kada dobije uvid u dokumentaciju kojom se raspolaže, znat će više, dodao je, navodeći da za sat vremena očekuju poziv sa Županijskog suda.

Osumnjičenike se tereti da su na račune svojih tvrtki primali stotine milijuna kuna za poslove koji nisu obavljeni, a tvrtke su im zauzvrat izdavale potrebne fakture, odnosno račune za razne kupovine. Dvije osumnjičene osobe još uvijek nisu privedene jer su se u trenutku akcije nalazile u inozemstvu, a 15 uhićenika će nakon ispitivanja u USKOK-u biti privedeno na Županijski sud.

USKOK je, navode u objavi za javnost na temelju kaznenih prijava Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prevara Ministarstva financija i PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv 15 hrvatskih državljana (1983., 1957., 1964., 1978., 1983., 1980., 1966., 1992., 1980., 1952., 1981., 1983., 1991., 1972., 1960.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruživanja, pranja novca, pomaganja u pranju novca te poticanja i pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Ostatak priopćenja prenosimo u cijelosti:

Osnovano se sumnja da su I. i II. okr. od 22. svibnja 2014. do početka travnja 2016. godine, na području Hrvatske i Italije, sukladno prethodnom dogovoru s odgovornim osobama trgovačkih društava s područja Italije, povezali u zajedničko djelovanje III. okr., IV. okr., prvo kao direktora više društava a potom stvarnog voditelja poslova istih društava, V., VI., VII., VIII., IX. i X. okr., kao direktore više društava, te XI., XII., XIII., XIV. i XV. okr., odredivši kao cilj djelovanja pribavljanje koristi za sebe i druge poslovanjem više društava i unošenjem novca ostvarenog kaznenim djelom u legalne financijske tijekove, na način da ta društva izdaju i naplaćuju račune društvima iz Italije za robu koju im stvarno nisu isporučili, te prikrivanje stvarne prirode ostvarenih transakcija nevjerodostojnom poslovnom dokumentacijom i dijelom njihovim daljnjim plasmanom u dogovorene fiktivne poslovne odnose te njihovim gotovinskim podizanjem i konvertiranjem na legalnom financijskom tržištu u euro i druge valute.

U okviru realizacije plana zločinačkog udruženja, I. i II. okr. su s IV. i V. okr. dogovorili način izdavanja fiktivnih računa društvima iz Italije te su tako IV., V., VI. i X. okr. te VII., VIII. i IX. okr., koji su postupali po uputama IV. okr., u ime više društava ispostavljali račune talijanskim društvima u kojima su neistinito prikazivali da istima prodaju velike količine zlata i drugih plemenitih kovina, a koje račune su odgovorne osobe tih društava, iako znajući da roba navedena u predmetnim računima nije isporučena, sukladno traženju i dogovoru s I. i II. okr., plaćale. Tako je na račune četiri trgovačka društva u Hrvatskoj uplaćen ukupan iznos od 638.542.990,88 kuna.

U namjeri prikrivanja da su iznos od 638.542.990,88 kuna društva na čije je račune uplaćen ostvarila počinjenjem kaznenog djela te prikazivanja da je navedeni iznos stečen na zakonit način, I. i II. okr. su dogovorili da će se nezakonito stečeni novac podizati u gotovini, kao i da će se transferirati na račune više fizičkih i pravnih osoba te potom podizati i konvertirati u euro i druge valute na legalnom financijskom tržištu. U cilju realizacije navedenog, I. i II. okr. su s IV. okr. dogovorili angažman osoba koje će formalno obnašati funkciju odgovornih osoba u više društava što će poslužiti za realizaciju planiranih transakcija, poslovanjem kojih društava je stvarno upravljao IV. okr., a sve kako bi se prikrilo kriminalno djelovanje. Tako su XI. i XV. okr., po nalogu IV. okr., angažirali više osoba koje su formalno obnašale funkciju odgovornih osoba u navedenim društvima. Nakon realizacije planiranih transakcija, odnosno uplata na račune društava na temelju neistinite dokumentacije, novac su u gotovini podizali XI., III., VIII., VII. i X. okrivljenici. Potom su, sukladno prethodnom planu i dogovoru, zajedno s XII. i XIII. okr., koji su im pružali usluge prijevoza i fizičkog osiguranja, te prema uputama III. okr., podignutu gotovinu na legalnom financijskom tržištu konvertirali u euro i druge valute. Na opisani način pribavljena novčana sredstva u sveukupnom iznosu od 631.021.162,03 kune u više navrata preuzeli su I. i II. okr. koji su tim novcem, sukladno prethodnom planu, dalje raspolagali u svoju korist i korist ostalih okrivljenika.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv 13 okrivljenika.