'RUGANJE ŽRTVAMA'

Otkrivena spomen ploča zapovjedniku napada na Vukovar; žestoko reagirala Građanska Vojvodina

08.11.2019 u 17:20

Bionic
Reading

U vojnom kompleksu Vojske Srbije (VS) u Novom Sadu u petak je, u sklopu obilježavanja dana 1. brigade Kopnene vojske VS-a, otkrivena spomen-ploča zapovjedniku Novosadskog korpusa general-majoru Mladenu Bratiću, koji je predvodio napad postrojbi bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA) na Vukovar, te poginulim vojnicima tog korpusa.

U nazočnosti tridesetak časnika VS-a, te čelnika pokrajinske i gradske vlasti, predsjednik vojvođanske vlade Igor Mirović ocijenio je da se danas odaje počast uz sjećanje na "one koji su dali svoj život izvršavajući časno zadaće koju je postavilo zapovjedništvo države koju smo branili u teškim trenucima".

"Ponosan sam na činjenicu što smo smogli snage poslije gotovo 30 godina od tragičnih događaja otkriti spomen ploču", rekao je Mirović.

"Naša je dužnost da se sjećamo najhrabrijih, najboljih među nama, onih koji su časno obavljali svoje zadaće i svojim životima platili slobodu za nas i naš narod. Neka živi sjećanje na te heroje. Oni su svoje živote ugradili u temelje naše otadžbijne", istaknuo je Mirović.

U spomen sobi govorio je i brigadni general Zoran Nasković i ocijenio da će ratni sukobi na prostoru bivše Jugosabvije 90-ih "ostati upampćeni kao krvavi sukobi bliskih i povezanih naroda".

Uz spomen-ploču generalu Mladenu Bratiću, otkrivena je i spomen ploča poginulim vojnicima Novosadskog korpusa, a te je obilježja blagoslovio svećenik Srpske pravoslavne crkve.

Prema neslužbenim informacijama riječ je o 200 poginulih, 360 ranjenih, dok se pet vodi kao nestalo.

Ceremoniji u spomen sobi nazočilo tridesetak časnika Vojske Srbije i uzvanika, a nakon govora vijence su položili vojvođanski premijer Mirović, general Nasković te gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Reagirajući u četvrtak na najavljeno otkrivanje spomen- ploče, koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ocijenila je to kao „ruganje žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina“.

Kako se navodi u njihovu priopćenju, „Bratić je zapovijedao napadom na Vukovar i razaranjem tog grada, što je bila jedna od najsramnijih vojnih operacija u modernoj povijesti ratovanja, koja je ostavila neizbrisivu ljagu na obrazu glavnog grada Vojvodine".

"Građanska Vojvodina smatra da je ovo još jedan u nizu poteza kojim se Ministarstvo obrane i Vojska Srbije rugaju žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina 20. stoljeća", te da "Vojska Srbije po drugi put ubija žrtve ratnih zločina, a članovima njihovih obitelji živote pretvara u još veći pakao", stoji u priopćenju.

Koalicija nevladinih organizacija Vojvodine podsjetila je i na jedan od grafita koji se devedesetih godina nalazio na jednoj fasadi u centru Novog Sada - "Novosadski korpuse - stidi se!".

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u petak je u Ženevi, komentirajući otkrivanje spomen ploče generalu bivše JNA Mladenu Bratiću koji je zapovijedao napadom na Vukovar, rekao da Hrvatska ima ulice nazvane po Mili Budaku, dužnosniku Nezavisne države Hrvatske, saveznice nacista u 2. svjetskom ratu.

"Pitali su me novinari iz Srbije kako nije sramota hrvatske novinare pitati me za to dok u Hrvatskoj postoje ulice Mile Budaka", rekao je Vučić.

Hrvatska je u petak prosvjedovala kod srbijanskih vlasti zbog spomenika generalu bivše JNA koji je vodio napad na Vukovar 1991. i pozvala Beograd da prestane veličati zločine.

U diplomatskoj noti veleposlanstvu Srbije u Zagrebu, Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je taj čin i pozvalo srbijanske vlasti da prestanu relativizirati i veličati zločine.