U KNINU

Otkriven spomenik hrvatske pobjede 'Oluja 95'

04.08.2011 u 21:02

Bionic
Reading

Djeca branitelja poginulih u Domovinskom ratu otkrila su večeras u Kninu, na Trgu Ante Starčevića, monumentalni spomenik hrvatske pobjede 'Oluja 95'

Spomenik je otkrilo šesnaestero djece simbolizirajući, kako je objašnjeno, 16 godina od završetka vojno-redarstvene akcije Oluja.

U svojim obraćanjima predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Sabora Luka Bebić i predsjednica Vlade Jadranka Kosor istaknuli su da će taj spomenik ostati u znak trajnog sjećanja na pobjedu Hrvatske u Domovinskom ratu i u znak sjećanja na vojno-redarstvenu akciju Oluja, koja je, kako su svih troje istaknuli, jedan od najvažnijih događaja u hrvatskoj povijesti.

Spomenik 'Oluja 95' sa slavolukom, koji u jednom dijelu sadrži kapelicu sa stiliziranim križem i svijećama, rad je akademskog kipara Petra Dolića, a arhitektonsko rješenje je dao arhitekt Tonko Zaninović. Sam spomenik je u obliku slova V, čime se simbolizira pobjeda (Victory) u Domovinskom ratu i Oluji. Spomenička skulptura izrađena je od posebne aluminijske legure silumina od koje je izrađen i stilizirani križ, a slavoluk je od posebno obrađenog betona. U spomenik je, kako je rečeno, investirano oko šest milijuna kuna.