VISOKE TENZIJE NA NERETVI

Otkrivamo zašto su rezultati iz Metkovića tako očito kasnili

06.06.2017 u 18:40

Bionic
Reading

Izborima u Metkoviću novinari su tepali kao o bitki svih bitaka. Nakon burnog raskida HDZ-a i Mosta upravo su se u tom gradu pokazivali mišići između te dvije političke opcije pa su u izbornoj noći u prvom i drugom krugu oči javnosti bile usmjerene prema Metkoviću. No rezultati su stizali uvijek zadnji, u prvom krugu čak poslije ponoći. Doznajemo što je štekalo

Da je pobjeda HDZ-a u Metkoviću simbolična, potvrdio je i šef SDP-a Andrej Plenković. Mnogi su nestrpljivo čekali rezultate glasanja iz ovog grada kako bi mogli zaključiti je li Most definitivno gubitnik izbora. Da su obranili Metković, sigurno ne bi nosili tu nelaskavu titulu.

Metković je duboko podijeljen, priznao je to i HDZ-ov Dalibor Milan, koji je u drugom krugu za 130 glasova bio bolji od Mostove dosadašnje gradonačelnice Katarine Ujdur. Pomogao mu je i nekadašnji vladar Metkovića Stipe Gabrić Jambo, otvoreno pozvavši svoje simpatizere da daju glas HDZ-u.

Politička situacija u Metkoviću bila je usijana. I baš su se zato nestrpljivo čekali rezultati iz tog grada. No oni su u prvom krugu bili objavljeni, na inače ažurnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva, tek poslije ponoći, kad je već cijela Hrvatska bila prebrojana. Konačne rezultate i ove je nedjelje trebalo čekati više nego što je to uobičajeno.

Što je dakle štekalo u Metkoviću?

Činjenica da su rezultati iz tog grada stizali zadnji bila je sumnjiva i GONG-u. Dragan Zelić zainteresirao se i nazvao Gradsko izborno povjerenstvo u Metkoviću te dobio odgovor.

Tamo su se glasovi prebrojavali drukčije. Inače se u gradskom izbornom povjerenstvu odmah zbrajaju glasovi iz pojedinih biračkih odbora, kako pristižu tijekom večeri. No zbog velikih tenzija u tom gradu odlučili su čekati da stignu listići sa svih biračkih mjesta i tek ih onda, 'u đuture', prebrojati.