IZGUBLJENE BITKE

Najveći tragičari izbora: 'Požnjeli su kako su posijali'

04.06.2017 u 22:27

Bionic
Reading

Most je, naizgled, najveći gubitnik lokalnih izbora jer je izgubio svoju utvrdu Metković, ali i sve tri županije u kojima je imao istaknute kandidate u drugom krugu: Miru Bulja u Splitsko-dalmatinskoj, Nikolu Grmoju u Dubrovačko-neretvanskoj i Tomislava Panenića u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Na temelju čega onda tvrde da nisu gubitnici?

Mostovci su zapravo ostvarili odlične rezultate u broju glasova, s obzirom na to da su jurišali na tzv. HDZ-ove utvrde. Čak je i njihov kandidat za gradonačelnika Vinkovaca iz drugog kruga Darko Posarić osvojio gotovo 47 posto glasova, ali mu to ipak nije bilo dovoljno jer je pobjedu s 51 posto odnio HDZ-ov Ivan Bosančić.

Od kandidata za župana, najlošije je prošao Nikola Grmoja s 38 posto osvojenih glasova u odnosu na 58 posto glasova HDZ-ova Nikole Dobroslavića. Drugoplasirani je Miro Bulj s gotovo 42 posto glasova, dok je njegov protukandidat i novi splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban dobio 54 posto, a najbolje je prošao Tomislav Panenić na drugom kraju zemlje, s gotovo 43 posto osvojenih glasova u odnosu na 54 posto HDZ-ova pobjednika Bože Galića.    

Čelnik Mosta Božo Petrov priznao je da je njihova kandidatkinja Katarina Ujdur izgubila u Metkoviću, ali je pritom ustvrdio da su 'pobijedili ljudi iz druge države'. Prema neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, novi gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan osvojio je samo 130 glasova više od Ujdur, koja je poručila da je vidjela jedno vozilo s BiH tablicama koje je tražilo izborno mjesto.

Petrov je, u svom stilu, ironično čestitao Stipi Gabriću Jambu i HDZ-u što su zajedničkim snagama dobili Metković.

'To mi ne osjećamo kao gubitak jer su građani Metkovića glasali za Most. Dobili su to tako što su građani u BiH iskorišteni. Trudio sam se da se promijeni izborni zakon u BiH. I sada, nažalost, političari iz Hrvatske iskoriste upravo te Hrvate u BiH da sruše opciju koja im je pomagala. Mi smo uspjeli doći s četiri vijećnika na 77 vijećnika. Mi smo jedina stabilna treća opcija. Mala je razlika između Bulja i Bobana, čime smo potvrdili da HDZ nije nedodirljiv', poručio je Petrov.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić nakon konačne pobjede u drugom krugu, slavodobitno je, međutim, ustvrdio da je pobjeda HDZ-a u županiji i Metkoviću pokazatelj da je Most bio 'balon koji se ispuhao'.

'Kao što smo očekivali i najavljivali, ostvarili smo uvjerljivu pobjedu. Pokazuje se da je Most bio balon koji se ispuhao. Požnjeli su onako kako su sijali', poručio je Dobroslavić.

  • +27
Drugi krug lokalnih izbora 2017. Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan/PIXSELL

Podsjetimo, u predizbornoj analizi za tportal, politički analitičar Ivan Rimac upozorio je da Most ne može očekivati dobre rezultate u drugom krugu lokalnih izbora zato što je njihova dosadašnja politika na nacionalnoj razini bila osorna i neprijateljska i prema HDZ-u i prema SDP-u. 

'Da nije bilo tako, Most bi vrlo lako mogao u SDP-u naći suradnika za promjenu stanja kako u Splitskoj, tako i u Dubrovačkoj županiji. Međutim, upravo zbog načina na koji su iz Mosta prštale optužbe prema HDZ-u i SDP-u, pa i zbog nenaplaćenih računa u konverziji između HDZ-a i SDP-a s prošlih nacionalnih izbora, Bulj i Grmoja vjerojatno će se naći u situaciji da nemaju od koga dobiti glasove, osim od svojih simpatizera, što onda vodi protivnike iz HDZ-a prema uvjerljivoj pobjedi', prognozirao je Rimac.