POZADINA SKANDALA

Otkrivamo zašto Čistoća nije znala da vozi radioaktivni otpad kroz Zagreb

08.03.2013 u 15:21

Bionic
Reading

Jedine tri lokacije s koje je radioaktivni otpad mogao doći na područje Žutog brijega u Dubravi, gdje su djelatnici Čistoće sporni materijal i pokupili, tri su zagrebačke bolnice: KB Dubrava, KBC Zagreb i KB Sestre milosrdnice. Iako je riječ o manjem incidentu te količini zračenja koja neće biti opasna za djelatnike Čistoće, ovaj je događaj ponovno aktualizirao veliki problem Hrvatske: adekvatno odlaganje radioaktivnog otpada i dalje nije riješeno

Legalno skladište radioaktivnog otpada kod nas ne postoji. Na Institutu Ruđer Bošković takav se otpad nelegalno odlaže jer to odlagalište nije licencirano. Kaos koji vlada na tom području pokazuje i činjenica da tvari koje su iz bolnice završile na otpadu u Dubravi ne bi zračile da su bile u svom olovnom zaštitnom oklopu.

No netko je olovni omotač skinuo, najvjerojatnije kako bi ga prodao kao sirovinu, a sadržaj otpada iz bolnice koji je zračio jednostavno izbacio van, tvrdi Mladen Novaković, direktor tvrtke Ekoteh, ovlaštene za poslove zaštite od zračenja te prijevoz radioaktivnog materijala.

Pojasnio je kako je u konkretnom slučaju riječ o izotopima tehnecija 99m, koji se svakog tjedna dovozi u bolnice koje izvode specifičnu dijagnostiku, što u Zagrebu rade KB Dubrava, KBC Zagreb i KB Sestre milosrdnice. Riječ je o uštrcavanju te radioaktivne tvari u tijelo pacijenta oboljelih od karcinoma.

Pomoću toga liječnici mogu vidjeti raširenost i oblik tumora. 'Ostaci, tj. prazne ampulice se spremaju u teške olovne spremnike koji služe upravo kao zaštita od radijacije osoba koje su kasnije u doticaju s tim otpadom', pojašnjava Novaković.


Ostatke koji su nađeni u Dubravi vidio je i kaže kako su odbačeni prije dosta vremena te kako od te količine zračenja nema opasnosti za ljude. 'Bilo bi dobro da ovaj slučaj potakne aktualiziranje činjenice da u Hrvatskoj ne postoji adekvatno zbrinjavanje radioaktivnog otpada. Tu vlada kaos', zaključuje.

Iz činjenice da su djelatnici Čistoće radioaktivni otpad pokupili u neposrednoj blizinu KB Dubrava automatski bi se dalo zaključiti kako je otpad upravo iz te bolnice. No pomoćnik ravnatelja Matija Horžić odlučno odbacuje takvu mogućnost.

Tehnecij 99m se zbrinjava nakon upotrebe u posebnoj prostoriji i u Centru za nuklearnu medicinu i označen je kao radioaktivni otpad. Nakon određenog vremena radioaktivnost potpuno nestaje', rekao je Horžić za tportal i zaključio kako ne postoji ni 'teoretska mogućnost' da nađeni otpad potječe iz KB Dubrava