PREDIZBORNA BRZA LOVA

Otkrivamo koliko su izvođači zaradili u kampanji

05.11.2015 u 11:00

Bionic
Reading

Od osamostaljenja države spoj estrade i politike pokazao se kao poželjan, posebice u predizbornim kampanjama pa su se pojedine stranke natjecale u dovođenju što eminentnijih izvođača koji privlače mase. Predizborna kampanja bliži se kraju, no na ovim izborima ipak je nešto drukčije. Pjevači su nakon brojnih afera i crnih fondova očito izgubili interes za politiku pa su mnogi odustali od nastupanja za političke stranke

Dok su ostale političke stranke sklonije 'estradnijim' imenima, SDP tradicionalno voli rokere. Za njega su uvijek svirala jaka imena: Parni valjak, Majke, Let3, Urban & 4, Gibonni, ENI, Belfast Food, ali i Severina.

Ovaj put su za SDP pjevali bendovi Positivo i Detour. Sami sebi organiziraju nastupe pa nisu željeli otkriti koliko je koštao njihov nastup na Trgu bana Jelačića jer su se oba benda pozvala na poslovnu tajnu i to da je cijena njihova nastupa njihova stvar. Kako se njihovi honorari nastupa inače kreću oko tisuću eura, mogli su dobiti duplo viši od regularnog iznosa.

Za HDZ ove godine među ostalim nastupaju Miroslav Škoro i Mate Bulić čiji su honorari navodno dvostruko viši od njihovih uobičajenih. Ovi kumovi svoje gaže, priča se, inače naplaćuju između pet i sedam tisuća eura što bi značilo da će u ovoj kampanji se za svoj angažman zaraditi do 30 tisuća eura.

HDZ je ove godine angažirao i Mišu Kovača, Radojku Šverko, Đanija Stipaničeva, klapu Intrade... Iznosi njihovih honorara navodno su također dvaput viši nego što inače dobivaju za svoje nastupe.


Mišo Kovač dosad je uvijek pjevao za HDZ

Možda naši glazbenici i nemaju zlih primisli kada zapjevaju na nekom od aktualnih predizbornih skupova, ali da imaju zdravog smisla za računicu koja će im podebljati ionako tanke budžete, ne treba dvojiti. Dio njih reći će da je to samo posao, dio će izbjegavati odgovore, a manjina će svim srcem zapjevati jer se ne libi otkriti javnosti koju političku opciju u Hrvatskoj podržava.

Pored Mate Miše Kovača, Miroslava Škore, Jacquesa Houdeka, Colonije i drugih koji su pjevali na skupovima HDZ-­a bili su Mladen Grdović i Prljavo kazalište, no danas ih politika i izbori toliko ne zanimaju. Isto tako je i s Goranom Baretom koji je nekad bio uz SDP, dok ga je vodio pokojni Ivica Račan.

Bare ni na skorašnjima nijednoj stranci neće pružiti ruku, premda su njegova menadžera Igora Boletka političari nazivali još prije koji mjesec. Giuliano je jedan od rijetkih pjevača koji je godinama otvoreno podržavao HSP, ali neće pjevati ni za koga premda je dobivao pozive. Na stranačke bine neće se penjati ni Jelena Rozga, a ni Jole.

Većina stranaka izjasnila se kako će ovaj put racionalno trošiti sredstva. Najveći dio će pak otići na promidžbeni materijal odnosno plakate, letke i slične stvari. Ipak, nisu mogli izostaviti ni glazbeni dio.

'Imamo standardan program kao i dosadašnjih godina. Uvijek na našim skupovima nastupaju tamburaški sastav Đerdan, Stjepan Jeržek Štef i Šima Jovanovac koji i privatno podržavaju politiku HDSSB­-a, pa su to simbolične naknade', rekao nam je glasnogovornik stranke Karlo Šatvar.


Šima Jovanovac nastupa za HDSSB

Na sličnu se varijantu odlučio i zagrebački bend Picksiebner koji je nastupio na Trgu Bana Jelačića za Živi zid.
'Bend je svirao iz uvjerenja i dao podršku Živom zidu. Nije bilo besplatno jer je stranka riješila tehnički minimum da ne idemo u minus', rekao je pjevač, bendžist i usnoharmonikaš Zoran Perić iz grupe Picksiebner.

Severina je na izborima 2003. godine pjevala za SDP: