SUSRETI IZA OČIJU JAVNOSTI

Otkrivamo detalje napetih pregovora HOS-ovaca i ministara

31.08.2017 u 11:15

Bionic
Reading

Iza očiju javnosti ministri Andreja Plenkovića pokušavaju na sve moguće načine pronaći rješenje za slučaj HOS-ove ploče u Jasenovcu. Čelnici HOS-a na vrućoj su liniji s pojedinim ministrima već neko vrijeme, a jučer je u Osijeku, potom i u Slavonskom Brodu, održan takav sastanak, naravno bez medija. No nisu se pomaknuli s mrtve točke te HOS-ovci svoj grb s natpisom 'Za dom spremni' ne daju, a stvar komplicira činjenica da su u ovoj partiji pokera povećani ulozi – na stolu je i dugo iščekivani Zakon o braniteljima

To je za tportal potvrdio predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a Borislav Barišić. On je u srijedu imao sastanak s ministrom branitelja Tomom Medvedom u Osijeku. Dogovorene su, kaže, neke smjernice, no daleko su od postizanja ikakvog dogovora.

Kaže da su u jako teškoj situaciji i pod velikim pritiskom, jer u isto vrijeme moraju sačuvati dostojanstvo HOS-ovaca, a s druge strane koalicijski partneri HDZ-a, HNS i SDSS, mogli bi, ako se ploča ne skine, uskratiti svoje ruke kada se u rujnu u Saboru nađe nacrt novog Zakona o braniteljima.

Ulozi su veliki, vremena je malo. 'Moramo braniti i zakon i ploču, a to je očito nemoguće. U jako smo delikatnoj situaciji. Kada bismo popustili, imali bismo problem, a ako ne popustimo, mediji će nas prikazati kao najveće krivce', žali nam se Barišić.

Razgovaralo se i o prijedlogu Zvone Ćurkovića, zapovjednika vukovarskog HOS-a i predsjednika udruge zagrebačkih veterana branitelja Vukovara, koji smatra da bi njegovi suborci trebali napraviti kompromis i sporni pozdrav ukloniti s ploče u Jasenovcu, no isključivo tamo, dok bi drugdje ostao. To, napominje Barišić, ne bi ništa riješilo i o tome bi se, kaže, moglo razgovarati kada bi država garantirala zakonsko rješenje.

  • +5
Ploča HOS-a u Jasenovcu Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

'Ne možemo si dozvoliti to da na nekim obljetnicama i mimohodima policija vadi naše dečke iz kolone i privodi jer na amblemu imaju grb HOS-a s tim pozdravom. To je neprihvatljivo i to ćemo braniti pod cijenu života', poručuje.

Kazao je kako je s ministrom Medvedom u kontaktu skoro svaki dan i da je prije mjesec dana održan i sastanak s ministrom uprave Lovrom Kuščevićem. 'Kompromis ide, ali mora se znati granica', zaključuje Barišić.

Osim u Osijeku, jučer se o toj temi razgovaralo u Slavonskom Brodu. Na tom su sastanku, neslužbeno doznajemo, osim Medveda i Barišića bili ministri Kuščević i Dražen Bošnjaković. Nas sastanku je bio i Marko Skejo, ratni zapovjednik IX. bojne HOS-a, te bivši šef HSP-a, danas dopredsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a Anto Đapić.

Đapić je za tportal potvrdio da je došlo do sastanka i da se razgovaralo o načinima i modalitetima za rješavanje ovog problema, no da o detaljima ne želi jer je dogovoreno da se s time ne ide u medije.