AUSTRALSKI ZNANSTVENICI

Otkrili velike rezerve slatke vode ispod oceana

Bionic
Reading

Znanstvenici australskog Nacionalnog istraživačkog centra za podzemne vode i edukaciju (NCGRT) su objavili istraživanje u kojem navode da su otkrili ogromne rezerve slatke vode ispod dna oceana, a da se radi o rezervoarima u kojima ima pola milijuna kilometara kubnih neslane vode, prenosi Anadolu Agency

Istraživanje je objavljeno u znanstvenom časopisu Nature, a šef istraživačkog tima NCGRT-a i profesor na sveučilištu Flinders Vincent Post je istaknuo da se radi o rezervoaru slatke vode u kojem se nalazi više od 100 puta slatke vode od ukupne količine vode koja je iz podzemnih izvora eksploatirana još od 1900. godine.

Naglasivši da se otkrivene rezerve neslane vode nalaze ispod morskog dna u otvorenim morima Australije, Kine, Sjeverne Amerike i Južne Afrike, Post je naveo da su rezerve vode dovoljne za višedesetljetnu opskrbu svih potreba za vodom u tim regijama.

Podsjetivši da je razina slanosti vode u otkrivenim rezervoarima mnogo manja od slanosti morske vode, Post je kazao da je s mnogo manje uložene energije moguće ovu vodu pretvoriti u pitku.
Ovaj pronalazak dočekan je s velikom radošću, jer je riječ o velikom iskoraku ka iznalaženju rješenja za problem nedostatka pitke vode koji predstavlja jednu od većih prijetnji opstanku čovječanstva.