NAGRADNA IGRA

Otkrijte zaštitna obilježja nove novčanice od 10 eura

16.12.2013 u 15:05

Bionic
Reading

Europska središnja banka (ECB) danas je otvorila natjecanje kroz koje stanovnici Europske unije mogu i prije predstavljanja nove novčanice od 10 eura (€) u siječnju 2014. upoznati zaštitna obilježja te novčanice, objavila je Hrvatska narodna banka na svojim mrežnim stranicama

Nova novčanica od 10 € bit će predstavljena 13. siječnja 2014. i puštena u optjecaj u nastavku godine. Kako bi skrenula pozornost na zaštitna obilježja nove novčanice, Europska središnja banka danas otvara natjecanje za stanovnike Europske unije starije od 18 godina.

Natjecatelji moraju otkriti četiri zaštitna obilježja nove novčanice i pogoditi broj euro novčanica koje će 31. prosinca 2013. biti u optjecaju u euro području. Natjecanje je počelo danas u 10 sati, a završava u 23:59 po srednjoeuropskom vremenu 12. siječnja 2014.

Prijavu za igru i uvjete sudjelovanja može se pronaći na mrežnoj stranici http://www.new-euro-banknotes.eu/

Dvadeset natjecatelja s najvećim brojem bodova osvojit će VIP novčanice od 5 € iz serije Europa, koje je osobno potpisao predsjednik Europske središnje banke.

Druga skupina po broju bodova od 80 sudionika dobit će prigodne novčanice od 10 € iz prve serije.

Direktorica Glavne uprave za odnose s javnošću i jezične usluge ECB-a Christine Graeff ističe kako je euro najvidljiviji i međunarodno najpoznatiji simbol ujedinjene Europe, 334 milijuna ljudi svakodnevno koristi novčanice euro. Cilj ove igre je da nas na zabavan način podsjeti da ih pomnije pogledamo, kazala je.