VIŠA SILA

Otkazana kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici, gosti svejedno dobrodošli

08.09.2020 u 17:29

Bionic
Reading

Zbog epidemije, otkazana je ovogodišnja 23. kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici, jedna od najvećih turističkih priredaba u tom dijelu zemlje koja se redovito održava početkom listopada.

Nakon razmatranja moguće opasnosti za zdravlje, takvu su odluku u utorak, 8. rujna donijeli organizatori iz kostajničke Turističke zajednice i Grada Hrvatske Kostajnice.

Iako su pripreme za veliku turističku priredbu već odmakle, a organizatori su Kestenijadu namjeravali obogatiti i novim sadržajima, u tome ih je spriječila viša sila. U priopćenju organizatora stoji kako je zbog specifičnosti Kestenijade i njezinih sadržaja gotovo nemoguće provesti mjere koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a s obzirom na to da je i županijski Zavod za javno zdravstvo preporučio da se ne ona održi, jedina moguća odluka, koliko god bila teška, bila je otkazati tu priredbu u dosadašnjem obliku.

Budući da se Kestenijada dosad organizirala na relativno malom prostoru u središtu grada, a svake je godine bilo sve više posjetitelja iz svih krajeva zemlje tako da se njihov broj povećao na desetak tisuća, razumljivo je da se mjere zaštite nisu mogle provesti.

"Napominjemo kako je priredba otkazana u dosadašnjem obliku, ali pojedinačni su nam gosti dobro došli tijekom cijelog listopada, kada će ih dočekati naši pečenjari kestena.

Namjeravali smo prostor manifestacije proširiti i na novouređeni Trg Nikole Šubića Zrinskog kako bi se izbjegla veća gužva, ali ni to nam ne bi jamčilo sigurnost pa je otkazivanje priredbe, nažalost, bilo jedino racionalno rješenje", rekla je za Hinu pomoćnica direktora Turističke zajednice Kristina Pandža.