TURISTI U LIBANONU

Oteti Estonci traže pomoć na YouTube snimci

20.04.2011 u 16:05

Bionic
Reading

Sedam estonskih turista, otetih prošli mjesec u libanonskoj dolini Bekaa, na istoku zemlje, pozvalo je čelnike Francuske i triju arapskih zemalja da se zauzmu za njihovo oslobađanje, prenosi u srijedu Reuters pozivajući se na video snimku na YouTubeu

Autentičnost videa, postavljenog u utorak, nije se mogla potvrditi. Jedan od talaca uputio je apel vršitelju dužnosti libanonskog premijera Saadu al-Haririju, saudijskom kralju Abdulahu, jordanskom kralju Abdulahu i francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju.

'Molim vas učinite sve što možete da se vratimo kući', kazao je spomenuti talac. 'U teškoj smo situaciji. Učinite bilo što', dodao je drugi.

Svih sedam talaca, koji izgledaju kao da su u dobrom zdravstvenom stanju, nakratko je govorilo u videu koji traje minutu i 47 sekundi.

Libanonske vlasti su za otmicu optužile 11 osoba, od kojih je četvero još uvijek u bijegu. Okolnosti otmice ostaju nejasne, ali se zna da u području u kojem su turisti oteti, caruju bande koje se bave krađom automobila.

Oteti Estonci