na liječenju u SAD-u

Otac djevojčice oboljele od leukemije: Mila je dobro, našli smo podudarnog donora i čekamo transplantaciju

26.06.2019 u 11:40

Bionic
Reading

Marin Rončević, otac dvogodišnje djevojčice Mile oboljele od leukemije za čiji je odlazak na liječenje u SAD organizirana humanitarna akcija u kojoj je prikupljeno više od 37 milijuna kuna, oglasio se putem svojeg profila na Facebooku: 'Mila je dobro, nema neke sjajne nalaze što je i očekivano s obzirom na tretmane koje prolazi' te dodao kako čekaju transplantaciju, a osvrnuo se i na Zakladu Mila za sve

'Mila je dobro, nema neke sjajne nalaze sto je i očekivano s obzirom na tretmane koje prolazi, ali tu smo svi skupa, u sobi, nije u bolnici, izlazi na zrak u šetnje, igra se i gnjavi Pipu pa je sve odmah puno veselije. I glasnije. Nekad toliko glasno da se bojim da će nas izbaciti iz smještaja. Valjda neće.', napisao je na svojem Facebooku Milin otac Marin Rončević.

Dodao je kako čekaju transplantaciju, a ako sve bude po planu, Milu će zaprimiti 8. srpnja, a potom odraditi, kako piše, ubitačnu kemoterapiju, a potom 15. srpnja i samu transplantaciju.

'Mila ima stvarno maksimalno podudarnog donora, a ovdje su u mogucnosti i laboratorijski alternirati pojedine gene donora koji bi bili upitni. Sve je to nedovoljna garancija da ce sve proci savrseno pa cu opet riskirat da naljutim pojedince kad zamolim svih da se pomole za Milu i svu bolesnu djecicu i posalju ljubav, ali to je mala cijena za puno ljubavi ❤️🙏', napisao je Milin otac.

Za njezin odlazak u SAD organizirala se humanitarna akcija u kojoj je prikupljeno više od 37 milijuna kuna, što je znatno više nego što je bilo potrebno za troškove liječenja. Mila je s roditeljima početkom travnja otputovala na liječenje u bolnicu Children’s Hospital of Philadelphia koja slovi za najbolju bolnicu za liječenje lekuemija kod djece.

Marin Rončević osvrnuo se i na Zakladu Mila za sve.

'Znači, idemo dalje - Zaklada Mila za sve. Nisam se dovoljno bavio s time. Nisam imao kad. Sram me i žao mi je, ali su drugi potegli umjesto mene kad je trebalo. Za neke, mi smo ovdje valjda na godišnjem odmoru, za druge odavde bi trebali rješavati privatne probleme koji veze nemaju niti s našim slučajem, niti s bolestima djece, niti s našom strukom. Ne znamo. Ne stignemo. Nemamo uvjete. Stvarno nije da ne želimo pomoć, ali limitirani smo. Vremenom, Milimim stanjem, vremenskom razlikom, cijenama telefonije, lokacijom i svime općenito. Ja osobno koliko stižem i mogu pomažem pojedincima sa savjetima. Za neke smo doslovno banka koja daje bespovratni kredit iako smo se JAVNO ODREKLI SVEGA. Love nemamo. Dio što smo imali od plaća na računima podijelili smo skoro odmah. Koliko vidim i nekim "profesionalcima"', napisao je između ostaloga Marin Rončević po kojemu je ključno pitanje trajnog financiranja Zaklade što, kako kaže, još nije riješeno.

  • +52
Obitelj Rončević u zračnoj luci Franjo Tuđman Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

'Očito politika za sad ne vidi interes uključivanja, ali uz konstantan pritisak i povremenu medijsku podršku, kao i po pitanju primjerice spinraze, vjerujem da će se i tu polučiti uspjeh. Samo strpljivo i pametno, i uvijek u glavi da politika mora služiti ljudima, a ne obrnuto. Ovaj narod, uz odaziv medija, može osigurati dovoljno sredstava za sve pametne i transparentne akcije, a političari će se ako se to desi kad tad uključiti, pa makar i iz posve krivih razloga. Malo nas je, ali kad se držimo skupa radimo nevjerojatne stvari koje su priznate svugdje u svijetu', napisao je Milin otac.

  • +9
Obitelj Rončević prikupila novac za liječenje male Mile Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL