PORAZ CRVENIH KOŠULJA

Osvojen tabor 'crvenih', vođe se predale!

19.05.2010 u 10:13

Bionic
Reading

Tajlandska vojska objavila je da je nakon odlučne i krvave akcije u srijedu ujutro zauzela veliki tabor protuvladinih prosvjednika u središtu Bangkoka, pri čemu su najmanje četiri osobe ubijene, a četvorica su se vođa 'crvenokošuljaškog' prosvjeda predala vlastima

Koristeći se oklopnim vozilima, vojska je probila tri metra visoke barikade od guma i bambusa, kojima su prosvjednici još 3. travnja ogradili nekoliko četvornih kilometara zone u komercijalnom središtu grada Ratchaprasongu i utaborili se u njoj.

Kako je vojska počela sve dublje ulaziti u zonu, vođe prosvjeda s glavne su pozornice počeli nuditi svoju predaju, iako su ih 'crvenokošuljaši' pozivali na nastavak borbe.

'Ispričavam se svima, ali ne želim više ljudskih žrtava. Ja sam također razočaran. Predat ćemo se', rekao je Jatuporn Prompan, jedan od vođa prosvjeda obraćajući se megafonom svojim pristašama. Drugi, Nattawuk Saikua, pozvao je 'crvenokošuljaše' da odustanu i odu kućama.

Osim oklopnim vozilima, vojska je pucnjavom iz automatskog oružja i suzavcem krčila put do glavne pozornice u taboru, u kojem se po procjenama nalazilo oko tri tisuće prosvjednika.

Poginuo talijanski fotograf

Nakon predaje vođa prosvjeda, vojska je zaustavila operaciju. Po zasad poznatim podacima, u akciji su poginule četiri osobe, među kojima i talijanski fotograf Fabio Polenghi. Ranjeno je pedesetak osoba, među kojima trojica novinara.

Međutim, osvajanje tabora i uhićenje nekih od vođa 'crvenokošuljaša' ne znači da će se situacija smiriti, jer su iz nekih drugih dijelova Bangkoka počele stizati vijesti da se prosvjedi nastavljaju, a postoji mogućnost njihova širenja u druge dijelove zemlje.

U Bangkoku već šest tjedana vlada potpuni kaos, u sukobima su izgubljeni deseci života, a zemlja se nalazi u najtežoj političkoj krizi u posljednja dva desetljeća. 'Crvenokošuljaši' traže ostavku premijera Abhisita Vejjajive, raspuštanje parlamenta i raspisivanje novih izbora. Vlada smatra da iza prosvjeda stoji bivši premijer Thaksin Shinawatra, sada u egzilu, što on odlučno opovrgava.