NEMA OPASNOSTI OD PONAVLJANJA DJELA

Osumnjičenici za prijevare osiguravajućih društava pušteni iz istražnog zatvora

23.02.2016 u 17:18

Bionic
Reading

Četvero osumnjičenih za udruživanje radi prijevare osiguravajućih društava pušteni su u utorak na slobodu iz istražnog zatvora, u kojem su od 12. veljače, jer je sudac istrage, odlučujući o njihovoj žalbi, zaključio da nema opasnosti od ponavljanja kaznenih djela

Uskok je za udruživanje radi prijevare osiguravajućih društava, to jest naplate odštete za ozljede za koje je pribavljena lažna medicinska dokumentacija, pokrenuo istragu protiv 58 osumnjičenika, a jednomjesečni istražni zatvor ili jamčevinu kao zamjenu za njega, određen je 12. veljače odvjetnicima Marku i Željku Drnasinu, liječnici Mirjani Petrović-Lukačević i posredniku, s područja Vinkovaca i Andrijašavaca.

Odlučujući o žalbi okrivljenika, sudac istrage u utorak je ocijenio neosnovanom bojazan Uskoka od ponavljanja kaznenih djela navodeći da je Odvjetnička komora donijela rješenje da se dvojici odvjetnika obustavljaju prava na bavljenje odvjetništvom. Smatra i da organiziranost i povezanost osumnjičenika, njihova aktivnost te način i duljina inkriminirane aktivnosti nisu one osobite okolnosti iz kojih slijedi bojazan da će ponoviti kazneno djelo, a naveo je i kako nema podataka da su osumnjičenici dosad osuđivani.

Zbog tih razloga, sudac istrage odbio je kao neosnovan prijedlog Uskoka za određivanje istražnog zatvora, a osumnjičenici su odmah pušteni na slobodu.

Okrivljeni su za kaznena djela zločinačkog udruživanja, više kaznenih djela davanja mita, poticanja na zloporabu osiguranja te poticanja na kazneno djelo protiv službene dužnosti, krivotvorenja službene isprave i prijevare.

Tereti ih se da su podnijeli lažno dokumentirane zahtjeve za naknadu ozljeda u iznosu od najmanje 116.915 kuna i zahtjeve za naknadu odvjetničkog troška u iznosu od najmanje 43.125 kuna, na temelju kojih su osiguravajuće kuće isplatile najmanje 21.915 kuna za naknadu nematerijalne štete i najmanje 7.500 kuna za odvjetničke troškove.