NEDOSTATAK REŠETAKA

Osuđenici na slobodi jer nema dovoljno zatvora

23.04.2009 u 14:09

Bionic
Reading

Više od tisuću i pol osoba pravomoćno osuđenih na zatvorske kazne u Federaciji Bosne i Hercegovine je još uvijek na slobodi jer u zatvorima nema dovoljno mjesta kako bi bili primljeni na izdržavanje kazne, prenijeli su lokalni mediji u BiH

SARAJEVO - Po podacima kojima raspolaže federalno ministarstvo pravosuđa, najmanje 1200 osuđenih čeka mjesto u zatvoru u Zenici, dok ih još oko 200 čeka ne bi li se oslobodio koji krevet u zatvoru u Mostaru.

Kako je za "Dnevni avaz" u četvrtak potvrdio glasnogovornik ovog ministarstva Entoni Šeperić, u ovim zatvorima na izdržavanju kazne sada je oko 1800 osuđenika.

Pitanje boravka na slobodi pravomoćno osuđenih otvoreno je nakon izgreda koji je u krugu Suda BiH u utorak izazvao Tasim Kučević, pravomoćno osuđen na 12 godina zatvora zbog organiziranja prostitucije i trgovine ljudima.

Došavši na sud kako bi mu tamo bila izrečena presuda Kučević je brutalno fizički napao tetu jedne od žrtava njegovih kriminalnih djela. Unatoč toj činjenici kao i osudi na dugogodišnju kaznu zatvora Kučević je nakon izricanja presude pušten na slobodu. Obrazloženje Suda BiH bilo je kako je prije upućivanja u zatvor potrebno osuđenom dostaviti pismeni otpravak presude kao i da Zakon o kaznenom postupku BiH ne predviđa obvezno određivanje pritvora u slučaju izricanja višegodišnje kazne.

Raniji kazneni zakon propisivao je obvezni pritvor u slučaju izricanja kazne dulje od pet godina zatvora.

Predsjednica Suda BiH Medžida Kreso ipak je kazala kako se osobno osjeća odgovornom zbog činjenice da se nasilje može nekažnjeno provoditi pred vratima najviše pravosudne instance u državi.

"Osjećam i ljudsku i profesionalnu odgovornost za ovaj nemili događaj i bude li utvrđena moja odgovornost spremna sam snositi posljedice", izjavila je Kreso novinarima u četvrtak reagirajući na brojne osude i zgražanja što su slijedila kada je TV Federacije BiH (FTV) prikazala snimke na kojima se jasno vidi kako Kučević brutalno udara sredovječnu ženu i to u nazočnosti brojnih svjedoka i pripadnika pravosudne policije pri čemu nitko od njih nije reagirao.

Tasim Kučević priveden je tek nekoliko sati poslije tog brutalnog napada i to nakon što su na televiziji prikazane snimke iz kruga Suda BiH, uključujući i onu na koji se tužitelj Božo Mihajlović rukuje s osuđenim kriminalcem. Trenutačno se nalazi u pritvoru u Sarajevu, pod optužbom za fizički napad i nanošenje tjelesnih ozljeda.

Glasnogovornik Ministarstva pravde FBiH Šeperić kazao kako Kučević, unatoč pretrpanim zatvorima, sigurno ne bi bio ostavljen na slobodi da ga je sud odmah po izricanju kazne uputio na njezino izdržavanje.

Potvrdio je i kako su pri kraju gradnja zatvora u Orašju i Tuzli a planirana je i gradnja novog zatvora u okolici Sarajeva.