NAKON 8 GODINA

Osuđeni ratni zločinac Ivica Rajić opet u Splitu

09.09.2011 u 10:08

Bionic
Reading

Sinoć je na splitski aerodrom iz Zagreba nakon povratka iz Španjolske sletio Ivica Rajić, osuđeni ratni zločinac. Rajić se vratio u grad u kojem se uspješno skrivao osam godina od Haškog suda, a dočekala ga je njegova obitelj koja živi na predjelu Blatine u Splitu

Ironičan detalj jest to da je istim avionom iz Zagreba doputovao i Ranko Ostojić. Podsjetimo, on je 2003. godine vodio policijski tim koji je uhitio Rajića. Osim članova obitelji i nekoliko prijatelja, nitko drugi nije dočekao Rajića. Nije želio odgovarati na upite nekoliko novinara. Samo je rekao: 'Kako biste se vi osjećali nakon osam godina zatvora?' Odbio je komentirati je li pravedno ili nepravedno osuđen, a nije se želio izjasniti ni o svojem budućem boravištu, no s obzirom na obitelj, vjerojatno će ostati u Splitu.

Rajić je na aerodromu samo rekao: Kako biste se vi osjećali nakon osam godina zatvora?

Ivica Rajić je bivši oficir JNA koji je zapovijedao obranom Kiseljaka, a osuđen je zbog ratnog zločina u mjestu Stupni Dol. U bijegu je bio od 1995. godine, kada je Haag podigao optužnicu protiv njega, sve do uhićenja 2003. Ratni zločin bio je počinjen u Bosni i Hercegovini, a Rajić se skrivao u Splitu punih osam godina. Naravno, to nije bilo moguće bez pune podrške tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška i kompletnog obavještajnog i policijskog aparata.

U početku se krio u vojnom odmaralištu Duilovo, gdje su ga naposljetku 1996. otkrili novinari Globusa. Obitelj mu se u međuvremenu nastanila na predjelu Blatine, a on je dobio lažne dokumente na ime Viktor Andrić. Nakon smrti Gojka Šuška skrb o Rajiću preuzeo je Markica Rebić i obavještajni aparat. Nakon poraza HDZ-a na izborima 2000. godine i promjene vlasti, u vrijeme vlade Ivice Račana, obavještajni i policijski aparat bio je obaviješten o identitetu i mjestu boravka Ivice Rajića.

Između ostalog, krio se u kaosu bespravno izgrađenog naselja u Kaštelima, koje je urbanistički i konceptualno, s nedovršenim trokatnicama od cigle i betonskim blokovima, zapravo vrlo slično Abotabadu u Pakistanu, posljednjem skrovištu Osame bin Ladena. Godine 2003, kada je Rajić konačno uhićen, po izjavama čelnika splitske policije, radilo se o iznuđenom uhićenju nakon pritiska Haaga. Rajić je i živi dokaz o postojanju paraobavještajnog podzemlja u Hrvatskoj, koje je nakon poraza HDZ-a na izborima nesmetano nastavilo sa svojim aktivnostima i stvorilo paralelni sustav. On je i neugodni svjedok umiješanosti RH u rat u Bosni i Hercegovini. Na suđenju je Rajić u potpunosti surađivao s Haagom, dobio relativno blagu osudu od 12 godina i pušten je nakon osam godina zbog dobrog vladanja.

Time je priča o Ivici Rajiću, osuđenom ratnom zločincu, završena, a ostaje pitanje što je sa svima onima koji su mu godinama pomagali u bijegu. Ostaje i još niz pitanja o njegovoj ulozi i svjedočenju na suđenju u Haagu. Zaključak je da je Rajić došao u Split iznenada, kao da je pao s Marsa, kao neugodan svjedok i HDZ-ov kostur iz ormara. Reakcije će, nema sumnje, tek uslijediti.